Jaques Anquetil

Als bewonderaar van Anquetil waarvan ik als 15jarig jochie ooit de fiets heb mogen vasthouden bij de WK in Zandvoort zie ik op de foto de gelaatstrek van Rolf Wolfshohl, ik zal het mis hebben,maar toch!!

Geplaatst door Jan v d Horst, 08 januari 2007 13:16:05

Anquetil

Volgens mij heb je gelijk, Jan. Wolfshohl en Anquetil reden in 1969 allebei voor Bic. Het verschil zie je het duidelijkst aan (quizvraag?) .... de oren, want die van Jacques waren veel kleiner.

Geplaatst door Maurice, 08 januari 2007 13:55:04

Anquetil, de Viking van Quincampoix?

Jacques Anquetil, een familiegeschiedenis
Anquetil heeft diverse bijnamen. De meest bekende is Monsieur Chrono, verwijzend naar zijn kwaliteiten als tijdrijder. Zijn collega-wielrenners hadden het vaak over Maitre Jacques. Een wat minder bekende bijnaam is De Viking van Quincampoix. Anquetil (blond haar, blauwe ogen) zou, zoals meerdere mensen uit Normandië afstammen van de Vikingen, die in de negende eeuw invallen deden in het huidige Normandië (de naam Normandië verwijst naar de Noormannen). Sommige achternamen voorkomend in Normandië zijn te relateren aan de Noormannen, waaronder de naam Anquetil. Of Jacques Anquetil al dan niet van de Noormannen afstamt weet ik niet. In ieder geval niet in rechte lijn: in zijn stamreeks (kind, vader, grootvader, overgrootvader enz.) is Jacques Anquetil de tweede die met de naam Anquetil is geboren.

Anquetil is geboren op 8 januari 1934 in Mont Saint Aignan, een dorpje in de bergen in de buurt van Rouen. Hij was de zoon van Ernest Anquetil, geboren 6 november 1906 en Marie Legrand. Vader Ernest was in die stamreeks de eerste die als Anquetil is geboren. De vader van Ernest (de opa van Jacques) is geboren op 3 april 1871 als Ernest Victor Grouh, zoon van Augustine Mélanie Grouh en een hoge Pruisische officier. Het enige wat van deze officier bekend is, is dat hij Ernst heette blond haar en blauwe ogen had. Augustine Mélanie, afkomstig van Normandië, was in 1870 kindermeisje bij een gezin in de Elzas. Tijdens dat verblijf brak in juli 1870 de Frans-Pruisische oorlog uit. Augustine kreeg een relatie met de Pruisische Ernst. In een vuurgevecht met de Fransen kwam Ernst te overlijden. Augustine keerde terug naar Normandië en bracht op 3 april 1871 Ernest Victor ter wereld. Op 25 november 1876 trad Augustine in het huwelijk met Fréderic Anquetil en precies vier jaar later, 25 november 1880, kreeg Ernest Victor de achternaam van zijn stiefvader: Anquetil. In 1882 komt Fréderic Anquetil te overlijden en om het hoofd boven water te houden, werd Augustine Grouh naaister. Ernest Victor volgde een opleiding tot metselaar. Hij trad in 1895 in het huwelijk met Augustine Alexandrine Langlois. Het echtpaar kreeg veel kinderen, maar de meesten kwamen vroegtijdig te overlijden. Als op 6 november 1906 Ernest wordt geboren, de vader van Jacques Anquetil, is hij al de derde Ernest in het gezin. De twee eerdere Ernesten hebben kort geleefd. In december 1915, in de loopgravenoorlog van WO I, sneuvelt Ernest Victor, de opa van Jacques, in Douaumont door Duits geweervuur. De vader van Ernest Victor (de overgrootvader van Anquetil), de Pruisische Ernst, overleed 44 jaar eerder door Frans geweervuur.
Anquetil zal eerder familie zijn van Rudi Altig, dan van Thor Hushovd
Anquetil de Viking van Quincampoix klinkt wel beter dan Anquetil de Pruis van Quincampoix.

Geplaatst door Piet van der Meer, 08 januari 2016 09:34:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web