Uit de ordners van Jan …

Voor zover ik heb kunnen nagaan heeft het Belgische tijdschrift Coups de Pédales 25 jaar bestaan. Uitgave nummer 153 van eind december 2012 is waarschijnlijk de laatste geweest. En dat viel de lezers zwaar. “Jammer,  maar toch een groot compliment aan Claude Degauquier, Guy Crasset en al die anderen. Van een vodje papier (postzegels geplakt op de voorkant) werd het tot een volwaardig blad. Met aanvankelijk Waalse onderwerpen, ontwikkelde het blaadje zich tot een Frans georiënteerd magazine met heel veel aandacht voor de rijke historie van het Franse wielrennen. 
In mijn ordners vond ik nummer 137 uit maart 2010 met de hierboven afgebeelde cover. Een lijvig blad (96 pagina’s) vol met ... 
... historische gegevens over onder andere Bernard Thevenet, de tweevoudige Tourwinnaar uit de jaren zeventig. Exact veertig jaar eerder had de renner uit de Bourgogne zijn debuut bij de profs gemaakt. De boerenzoon die voorbestemd leek om het bedrijf van vader over te nemen had het diploma van de landbouwschool op zak, maar het liep anders. In 1970 tekende hij een profcontract bij Peugeot en debuteerde datzelfde jaar in de Tour. Als voorproefje op zijn latere successen won hij op Quatorze Juillet, de nationale feestdag aller Fransen, de zware bergrit naar La Mongie met de Peyresoourde en de Aspin in het parcours. 
Derde in de Tour
Het blad bevat, behalve het hoofdstuk Thevenet, ook een uitgebreid In Memoriam voor de kort daarvoor op 93-jarige leeftijd overleden Guy Lapébie. Gérard Descoubes schreef een fraai portret over deze voormalige coureur die van 1936 tot 1952 beroepsrenner was. Als wegrenner werd hij in 1948 derde in de Ronde van Frankrijk achter Gino Bartali en Briek Schotte en won hij tevens de derde etappe. In de Tour van 1949 won hij de achtste rit. Op de baan was hij actief in de zesdaagsen. Hij reed er 29 en wist er daarvan acht te winnen. Guy Lapébie was de jongere broer van Roger Lapébie, die in 1937 de Tour de France won.
Le Roi Sjop
Dit nummer van Coups de Pédales bevat voorts fraai geïllustreerde terugblikken op memorabele wedstrijden uit het verleden. De mooiste, zeker voor ons Nederlanders, is het verslag van de Ronde van Romandië van 1974, na Parijs-Nice en de Catalaanse Week, de derde bevestiging dat voorjaar dat Joop Zoetemelk misschien wel eens de Tour de France zou kunnen gaan winnen. In de eerste twee koersen had hij Merckx op overtuigende wijze verslagen. In Romandië demonstreerde hij zijn overmacht door de zwaarste etappe naar Chaumont te winnen met dik vier minuten voorsprong op de Italiaan Wladimiro Panizza. Toppers als Poulidor en Battaglin moesten meer dan zeven minuten toegeven. 
Herstel duurde lang
Negen dagen later werden de hoge verwachtingen de bodem ingeslagen toen Joop in de Midi Libre zwaar ten val kwam en hij maar ternauwernood aan de dood ontsnapte. Ruim een maand lag de Nederlandse Fransman in het ziekenhuis. Pas begin 1975 zou hij zijn comeback maken met opnieuw een overwinning in Parijs-Nice. Zoals de artsen hadden voorspeld duurde het algehele herstel vijf jaar en in 1979 realiseerded hij het beste seizoen uit zijn carrière, ook al werd hij voor de vijfde keer tweede in de Tour de France.
Een paar maanden na de laatste papieren uitgave van Coups de Pédalesmaakte de redactie bekend dat het zijn weg wilde gaan vervolgen in digitale vorm. In samenwerking met de door wielerliefhebbers vaak geraadpleegde sitewww.memoire-du-cyclisme.eu. Navraag heeft mij geen uitsluitsel kunnen geven of deze samenwerking anno 2015 nog bestaat.
Tot volgende week!
 
Jan Houterman
Door Fred van Slogteren, 30 maart 2015 8:00

Goede morgen,

Volgens mij bestaat deze samenwerking nog steeds, want op de site van MdC wordt reclame gemaakt voor CdP. Er verschijnt nog regelmatig een nieuw digitaal nummer voor abonnees. zie:coupsdespedales.eu

Geplaatst door George Andriesse, 30 maart 2015 09:59:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web