Het was me het weekje wel …

Hoewel de wielercarroussel volop draait, stond deze week toch in het teken van de komende grote klassiekers: De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dwars door Vlaanderen, de E3 Prijs Harelbeke en Gent-Wevelgem zijn mooie koersen, maar voor de vedetten staan de twee grote kasseienklassiekers toch centraal in hun denkpatroon. De valpartijen van Fabian Cancellara en Sebastian Langeveld zijn daarom bijzonder te betreuren, nadat eerder Tom Boonen op zijn kokosnoot ging en van alle drie gezegd kan worden dat hun voorjaar naar de vaantjes is. 
Maar ieder nadeel hep z’n voordeel, de meest geciteerde uitspraak van JC, het voetbalorakel uit Barcelona. Op Niki Terpstra drukt nu de last van favoriet numero Uno te zijn, sinds hij vorig jaar zo trots en triomfantelijk de zege greep in de ... 
... Hel van het Noorden. Zijn grootste opponent lijkt Sep Vanmarcke en ik verheug me al op de strijd, hoewel er nog wel een paar mannen zijn die in staat moeten worden geacht voor de zege te gaan.
Ik wil nog even terugkomen op het weekje van zeven dagen geleden. De discussie over doping laaide er weer eens door op. Zo staan Ton Castricum en Theo ten Dam lijnrecht tegenover elkaar. Theo is van de tolerante en Ton van de onverbiddelijke stroming. 
Is Lance Armstrong een held of een crimineel? Voor beide meningen heb ik respect, hoewel ik in deze tijdgeest veel te vaak hoor: 'de anderen doen het ook.' Als dat een excuus is voor het overtreden van wetten en regels dan staat ons nog veel ellende te wachten in een wereld die toch al niet zo leuk is. Belasting ontduiken, verkeersregels aan je laars lappen, oude mensen in elkaar slaan, iedereen maar voor kankerlijer uitschelden is een onherroepelijke weg naar anarchie met Holleeder for president
In zo’n maatschappij wil ik niet leven en dat gun ik ook mijn kinderen en kleinkinderen niet. Daarom iedere dopingzondaar zwaar straffen, omdat het moordenaars zijn. Hun slachtoffer is de wielersport. Dat willen we toch niet? Zo lang doping in welke vorm dan ook verboden is, moet iedere overtreder voorgoed uit de wielersport worden verbannen. Er is helaas geen andere remedie, zo heeft de praktijk aangetoond.
Tot slot nog een enkel woord over de actie op de slogblog en op facebook om mij in staat te stellen mijn trilogie over de geschiedenis van Nederland in de Tour te laten afmaken. Het loopt, maar het is nog lang niet genoeg. 
Door Fred van Slogteren, 29 maart 2015 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web