Het balhoofdplaatje van Otto …

Frederick Hopper begon in 1880 een fietsenwinkel in Barton-upon-Humber. Een kwart eeuw later was de eenvoudige winkel uitgegroeid tot een fabriek met vierhonderd werknemers met export naar alle overzeese delen van the Britisch Empire, met grote landen als Australië, India, Canada en Zuid-Afrika. Daarnaast was onder meer ook Japan een groot afzetgebied. 
In 1910 nam Hopper branchegenoot Elswick in Newcastle over. Weer een paar jaar later werd de fabriek gesloten, maar de merknaam bleef bestaan. Zoals in de naam van het bedrijf dat Elswick-Hopper ging heten.
Frederick Hopper overleed in 1936, en liet een groot en bloeiend bedrijf achter. Zijn nabestaanden deden iets vrij ongebruikelijks met de erfenis toen ze de fietsenfabriek naar de beurs brachten. Als een van weinige fietsenfabrieken in de wereld werd Elswick-Hopper een beursgenoteerde onderneming. Jarenlang ging het voorspoedig. Het ene na het andere merk werd overgenomen en de beurskoersen logen er niet om. 
Halverwege de jaren tachtig, toen het concern last kreeg van goedkope concurrentie uit het Verre Oosten, bracht een grondige inventarisatie aan het licht dat Elswick-Hopper een onoverzichtelijk allegaartje was, waar nodig gereorganiseerd moest worden om het hoofd boven water te houden. In 1987 werd aartsrivaal Holdsworth Cycles nog overgenomen, maar daarna ging het concern in zijn geheel of in delen van hand tot hand. 
Elswick-Hopper had al jaren een aparte afdeling voor verpakkingen en plastic labels, plakplaatjes enzovoort voor eigen gebruik, maar ook voor levering aan derden. Dit bedrijfsonderdeel was zeer winstgevend en werd verzelfstandigd om geen last te hebben van de veel minder florerende fietsenfabrieken van het concern. Het agglomeraat van fietsenfabriek kwam uiteindelijk in handen van de Tandem Group, een Engelse groothandel in fietsen en fietsonderdelen. Met als gevolg dat er nog steeds beroemde oude merken als Claud Butler, Hopper, Dawes, Elswick, Falcon, Wearwell en Holdsworth op de markt komen, alsook goedkope fantasiemerken van het vroegere Elswick-Hopper als Boss, British Eagle Scorpion en Stinky Bitz nog volop te koop zijn. 
Het hierboven afgebeelde plaatje stamt uit de beginjaren. Met als bijzonderheid linksboven de afbeelding van een fietsertje dat van de noordpool Canada binnenrijdt.
Tot volgende week!
Otto Beaujon   
Door Fred van Slogteren, 27 maart 2015 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web