Herinneringen bij een foto …

In de jaren vijftig en zestig zag je in de wintermaanden vaak foto’s in het blad Wielersport staan met renners op de rollen op een soort toneel. Twee of drie renners naast elkaar die zich zonder vooruit te komen wezenloos trapten, terwijl achter hen op een grote wijzerplaat met rondkruipende wijzers te zien was wie er voor lag. Met dit soort wedstrijden zijn de twee sprintkanonnen Arie van Vliet en Jan Derksen de oorlog doorgekomen. Zij traden, samen met Jef van de Vijver uit Bergen op Zoom, overal in het land op in bioscooptheaters en er was publiek dat speciaal daarvoor kwam. 
Na een aantal wedstrijden tegen elkaar te hebben gereden werd gevraagd wie in het publiek een van de drie wereldkampioenen wilde ... 
... uitdagen. Dan stonden er altijd wel krachtpatsers op en om niet af te gaan, hadden de drie een hulpmiddel bedacht, waarmee ze de uitdagers van het lijf konden houden. Tot ze in Maastricht werden geconfronteerd met Jan Lambrichs en Huub Sijen, twee Tourrenners die een afschuwelijk tempo op de rollen konden overbrengen. Het werd een smadelijke nederlaag.
De man op deze foto is ook Tourrenner geweest. Hij reed de Tour slechts één keer. Dat was in 1951. Hij moest er destijds drie weken vrij voor vragen bij meneer Van Abbe, directeur van de sigarenfabriek van Karel I in Eindhoven. Een week was genoeg geweest want de meester-sigarenmaker uit Beek en Donk moest in de zevende etappe opgeven. 
Hij fietste als prof tot 1955. Gebutst en gehavend ging hij weer sigaren maken. Door de vele valpartijen die hij had meegemaakt kon hij zijn handen en vingers steeds slechter gebruiken en hij werd al op jonge leeftijd afgekeurd. Omdat zijn vrouw Francien een mooie goedbetaalde baan bij Philips had, waren er geen financiële zorgen en D’n Dielis stortte zich in het vrijwilligerswerk en het fietsen.  
Op deze foto is hij 57 jaar en de goede conditie is aan hem af te zien. Hij genoot van het leven tot hij net voor de eeuwwisseling werd geconfronteerd met hartproblemen. Hij ging door een aantal tia’s hard achteruit en belandde in een rolstoel. Hij overleed op 7 januari 2002, een klein half jaar voor zijn tachtigste verjaardag.
Door Fred van Slogteren, 24 maart 2015 9:00

Rollenrijden

Jef van de Vijver kwam volgens mij uit Roosendaal.

Geplaatst door Cees Rovers, 24 maart 2015 10:57:33

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web