Van de smalle bandjes naar de gladde ijzers …

Slogblogkalenderen
Het zit er weer op, trouwe volgers van deze rubriek. Het winterseizoen loopt, met nog wat lichte nachtvorst en de laatste stuiptrekkingen van Sjinkie, op zijn laatste benen. De sneeuwklokjes en crocusjes maken plaats voor het geel van de narcissen en de knopjes verschijnen in hun prilste vorm aan bomen en struiken. Het is lente. Daarom wil ik van deze zaterdag, in de slotaflevering van het vierde seizoen, tot de eerste officiële Jaap Eden Dag uitroepen. Vernoemd naar de aartsvader van alle schaatsende wielrenners en wielrennende schaatsers die in deze rubriek voorbij zijn gekomen. Jaap Eden, die aan het eind van de negentiende eeuw – toen sport nog in de kinderschoenen stond - de wereld verraste met wereldtitels in zowel de schaats- als de wielersport. Persoonlijk kende deze grote sportman een dramatisch einde, maar zijn erfenis omvat een ... 
... klein leger aan nakomelingen die in beide sporten geschiedenis hebben geschreven.
Het is in 2015 negentig jaar geleden dat Jaap Eden overleed en honderdtwintig jaar geleden dat hij 1895 zowel wereldkampioen allround schaatsen was, als wereldkampioen sprinten op de wielerbaan. Het is daarom terecht dat de Sportman en Sportvrouw van het Jaar telkenjare tijdens het traditionele gala de Jaap Eden Trofee krijgen uitgereikt. Daarom wil ik in deze slotaflevering op de eerste officiële Jaap Eden Dag de Schaatser-Wielrenner van de afgelopen vier jaar nomineren, aan de hand van mijn persoonlijk calculaties. Zo is er naast de Adelskalenderen nu ook een Slogblogkalenderen, die met elkaar gemeen hebben dat de uitkomsten en rangschikking uiterst subjectief en aanvechtbaar zijn.
Vier categorieën
Zo is het natuurlijk volstrekt dubieus dat de Slogblogkalenderen een combinatie is van de Adelskalenderen met de tijden van de beste allrounders uit de schaatsgeschiedenis en de beste klimmer uit de wielerhistorie. Adelskalenderen, de Noorse naam voor wereldranglijst, is gebaseerd op het klassement van de persoonlijke records van de hardrijders op de schaats en bij het bepalen van de beste klimmers heb ik me vooral laten leiden door de strijd om de bolletjestrui in de Tour de France. Daarmee is het nog verrekte moeilijk om prestaties te vergelijken vandaar dat ik de ranglijst heb opgedeeld in een vierde, derde, tweede, eerste en enkele buitencategorieën, die ik in die volgorde de namen heb gegeven van Vals PlatBartlehiemKraantje Lek,Cauberg en uiteraard Jaap Eden.  
Eén triosporter
In de categorie Vals Plat met bijzondere schaats-/wielrenners komen we tegen: Reinier Paping, Leo Duijndam, Piet de Wit, Greetje Donker, Peter Steevenhagen, Henk Angenent, Michael Boogerd, Steven de Jongh, Marianne Vos en de Westlandse tandem Tork bestaande uit wielrennende opa Dirk en kunstrijdende kleindochter Desirée. Bertus Kloosterziel, Tini van der Lee en Piet Schreur, zijn in de categorie Bartlehiem toegevoegd aan het pelotonnetje van wielrenners die ook Elfstedentochtrijders waren. Dat waren Willem Augustin, Anton Verhoeven, Bennie Groen, Ruud Christoffers, Bas van Hest, Gerard Kemper en Axel Koenders, met de opmerking dat de laatste als gevierd triatleet een triosporter is geweest.
Kraantje/Cauberg
Ex-beroepsrenner Herman Perfors en kortebaanspecialist Klaas Renes heb ik ingedeeld in de categorie Kraantje Lek. Dat zijn de schaats-/wielrenners die in beide sporten op nationaal niveau actief waren. Behalve de twee bovengenoemde atleten zijn ook P.J. Adrian, Marius Strijbis, Ger Bestebreurtje, Hendrik Jan Koops, Bas van Lamoen en Vicente Burgal echte kraantjelekkers. Marcel Pennings hoort thuis in de categorie Cauberg, net als Arie Bouma, Dries van Wijhe, Co Giling, Rien de Roon en Arnold Stam die net als de vroegere jeugdkampioen schaatsen ook in tenminste één van de twee sporten een nationale titel behaalden.
De supers
Naast de vier bovengenoemde categorieën is er nog de buitencategorie, atleten op wereld- en Olympisch niveau. Zoals de groep die als duosporter in één sport deelnemer was aan een WK of OS en in de andere sport alleen op nationaal niveau actief was. Dat zijn de ex-wielerprofs Jan Aling en Hans Langerijs, net als Cyril Horn, Dennis Horn, Jan Charisius, Rudie Liebrechts, Per Willy Guttormsen, Jan Bols, Jan Derksen jr., Barry Adema, Christian Eminger en Tom Jelte Slagter. Dankzij zijn tweede plaats op de tien kilometer schaatsen bij het WK afstanden van vorige maand behoort ook Erik Jan Kooiman tot deze groep.
Internationale toppers
Dan is er nog een groep met wereldkampioenen in één sport, terwijl ze in de andere sport in eigen land meetelden. Daniel Oss, in 2014 met het BMC Racing team wereldkampioen ploegentijdrit, behoort daartoe, net als Wilhelm Henie, Coen de Koning, Jevgeni Grisjin, Gerben Karstens, Jan Pieterse, Fred Anton Maier, Theo Bos en Sven Kramer. Met het als schaatser behalen van de allereerste wereldtitel in de Mass Start is Arjan Stroetinga vanuit de categorie Cauberg ook naar deze groep overgeheveld. De Japanse veterane Maki Tabata behoort tot de groep atleten die in beide sporten deelnemer waren aan een WK of OS. Linda Rombouts, Gert Jakobs, Herbert Dijkstra, Seiko Hashimoto en Jeroen Straathof gingen haar voor.
Immediamento
Shortrackster Evgenia Radanova is iemand die wereld- of Olympisch kampioen is geweest in één sport en in de andere aan die toernooien heeft deelgenomen. Net als trouwens Berden de Vries, Piet Kleine, Eric Heiden, Connie Carpenter, Connie Paraskevin, Ingrid Haringa, Clara Hughes, Jan Bos en Martina Sablikova. Dat lijkt het topje van de ijsberg, maar het kan nog hoger. De categorie Jaap Eden waar de schaatsende wielrenners toe behoren die net als de naamgever van deze dag in beide sporten wereldkampioen zijn geweest of Olympisch goud hebben behaald. Dan hebben we behalve de naamgever van deze categorie over Sheila Young, Beth Heiden en Christa Rothenburger. Dat is de hele oogst en daarom doe ik een dringend beroep op Sven Kramer en Martina Sablikova om op de racefiets een tandje bij te zetten en op Daniel Oss om na de Ronde van Lombardije de schaatsenimmediamento uit het vet te halen.
The Winner is …
Tot slot rest ons de eerste verkiezing van de schaatser-wielrenner van het jaar. Kandidaten voor deze Slogblog-eretitel zijn uiteraard: Erik Jan Kooiman, Daniel Oss, Martina Sablikova, Arjan Stroetinga en Berden de Vries. Tijdens deze Jaap Eden Dag zijn de stemmen van zowel de aanwezigen als die van de vakjury nauwkeurig geteld en The Winner is …? Als u één van die vijf namen wilt nomineren voor die titel geef die dan door op fred@slogtblog.nl. Dan maakt u kans op het winnen van deel II van Als je de Tour niet hebt gereden …, uit de trilogie van Fred. 
Het feit dat ik de komende zeven maanden van de wekelijkse druk ben bevrijd om weer een stuk af te leveren, wil niet zeggen dat ik ’s nachts van andere dingen ga dromen. Een volgende Elfstedentocht en een Nederlandse winnaar van de Tour de France bijvoorbeeld speelt al jaren door mijn hoofd en in mijn droom zie ik mijzelf dat als een moderne Jaap Eden presteren. Met als grootste genoegen dat ik volgend jaar wellicht in aanmerking zal komen voor de eerste plaats in de Slogblogkalenderen op de tweede Jaap Eden Dag
IJs en wieler dienende, tot de volgende winter!
Ad van der Linden
Door Fred van Slogteren, 14 maart 2015 11:00

the winner is....?

uiteraard kan er maar een de winnaar zijn en dat wordt natuurlijk de schaatser/ wielrenner uit vlaardingen Rudie liebrechts en niemand anders!

Geplaatst door jaap kiela, 15 maart 2015 07:25:06

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web