ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Het balhoofdplaatje van Otto …

Sibylla is een enigszins exotisch klinkende merknaam en de fabrikant staat op dit plaatje vermeld. Fahrradwerke Wilhelm Simmank Hosena. Hosena is een dorp met ongeveer tweeduizend inwoners in het voormalige Oost-Duitsland. Veel meer weet ik er ook niet van, hoewel ik dit plaatje al sinds 1983 in mijn verzameling heb. Dankzij een krantenartikel op een website ben ik er ongeveer een jaar geleden in geslaagd wat meer over Hosena te weten te komen. De fietsenfabriek van Wilhelm Simmank wordt wel in het artikel genoemd, maar zonder verdere informatie, zodat ik nog ... 
... steeds niet weet hoe belangrijk die fabriek is geweest.   
In 2020 zal Hosena als gemeente het zeshonderdjarig bestaan gaan vieren. Om die reden is een 78-jarige gepensioneerde Lehrobermeister al vele jaren bezig om de geschiedenis van het dorp vast te leggen. Hij spitte alle beschikbare archieven door en sprak langdurig met oudere inwoners, onder wie de smid Moritz Feller, de molenaars van de drie molens die Hosena rijk is en de fietsenmaker Wilhelm Simmank,. Verder beschikte hij over een nooit uitgegeven kroniek over zijn geboorteplaats. De schrijver daarvan, een gepensioneerde onderwijzer, had het manuscript aan zijn kinderen nagelaten toen hij in 1976 overleed. Volgens die nazaten was de man verbitterd en gefrustreerd gestorven, omdat hij er niet in was geslaagd een uitgever te vinden die van zijn bevindingen een boek wilde maken. 
Met het levenswerk van Richter zal het anders gaan. In het dorp is namelijk nog een Ortsvorsteher actief. Dat is een uit de DDR-tijd stammende dorpsoudste. Hoewel het sinds die Wende geen officiële functie meer is, vinden de bewoners het wel prettig een soort ombudsman in hun midden te hebben die problemen van inwoners op de kaart kan zetten.
Herr Hagen Schuster, de Ortsvorsteher van Hosena heeft toegezegd zich persoonlijk sterk te maken dat het verzamelde werk van Heimatforscher Richter een 600 pagina’s dik boekwerk gaat worden. Met honderden foto’s, belooft hij. Hopelijk is daar dan iets bij van de Fahrradwerke Wilhelm Simmank.
Tot volgende week!
Otto Beaujon 
Door Fred van Slogteren, 6 maart 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web