De Burgerlijke Stand van 6 januari.

Patrick LEFEVERE (1955, België)

Hij was geen slechte renner, want hij won Kuurne-Brussel-Kuurne en dat is altijd een lastige wedstrijd. Hij was echter geen topper en daarom stopte hij al op z’n 25e. Hij zag zijn beperkingen, want hij had het vermogen om renners en dus ook zich zelf te doorzien. Hij werd assistent-ploegleider bij Marc-Zeepcentrale, de ploeg waar hij de laatste twee jaar van zijn beroepscarrière voor reed. Hij leerde het vak van Walter Godefroot, zijn sportdirecteur. Hij ging in diens schaduw mee naar Capri-Sonne en vervolgens naar Lotto. Toen Godefroot naar Telekom ging trok hij naar Italië, waar hij bij de Italiaans-Belgische formatie GB-MC doorbrak als een van de beste ploegleiders van het peloton. Na GB-MC werkte hij bij de fameuze Mapei-ploeg om vervolgens weer in België te geraken bij eerst Domo en later QuickStep, de succesformatie waarvan hij nu de grote baas is. Onder zijn leiding kwamen renners als Johan Museeuw, Michele Bartoli, Paolo Bettini en Tom Boonen tot grote bloei. Ik heb hem een keer ontmoet in Luik. Aan de vooravond van La Doyenne had ik in een groot hotel een afspraak met David Duffield, Brits verslaggever van Eurosport. Vanuit de parkeergarage reisde ik met de lift naar de lounge van het hotel. Gelijk met mij stapte Lefevere in de lift en hij knikte mij vriendelijk toe. Luttele seconden stonden we zwijgend in een ruimte van misschien vijf kubieke meter en dat was genoeg voor mij om te zien wat het succes van deze man is. Hij heeft een geweldig charisma en hij zorgt er voor er altijd perfect uit te zien. In de hal van het hotel werd hij direct omringd door mensen die van alles van hem wilden. Hij ging daar prettig en geroutineerd mee om. Ik trof Duffield diep weggezonken in een lederen bankstel en met een pint onder handbereik hadden we het over Peter Post over wie ik een boek aan het schrijven was. Duffield is de man geweest die Post en Raleigh bij elkaar bracht en op mijn vraag waarom hij juist Post voorstelde als de ideale ploegleider voor de Britse ploeg, zei David: “He had that certain something”. Op dat moment liep Lefevere langs. “Like him”, vroeg ik. David knikte en zei: “he also has it.” (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Enzo SACCHI (1926, overleden 12.07.1988, Italië)

Enzo Sacchi won als sprinter goud bij de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki. Hij versloeg daar de Australiër Lionel Cox en de West-Duitser Werner Potzernheim. Ik sprak zijn naam destijds fonetisch uit als Satsjie en pas veel later leerde ik dat het zakkie moest zijn. Kennelijk een veel voorkomende naam in zijn vaderland, want we kennen natuurlijk ook de beroemde voetbaltrainer Arrigo Sacchi en de wegrenner Fabio Sacchi, die enkele jaren geleden in de Tour de France een kopgroepje vormde met de Deen Jakob Piil en die combinatie zorgde bij de Nederlandse (en wellicht ook bij de Vlaamse) commentatoren voor veel hilariteit. Piel en zakkie lieten ze niet na te roepen. Enzo was toen al lang dood, maar hij zou de portée van die grap ook niet begrepen hebben. In 1952 werd Enzo Sacchi voor de tweede keer wereldkampioen, want ook in 1951 was hij de sterkste van de wereld bij de amateurs. In 1953 werd hij prof en hij versloeg direct alle grote sprinters bij de beroepsrenners. Hij was razendsnel, handig en sluw en hij had lak aan de grote reputaties van toen als Harris, Plattner, Van Vliet en Derksen. Hij versloeg ze keer op keer. De Brit Reginald Harris was al een aantal jaren de beste sprinter ter wereld en hij was drie jaar op rij wereldkampioen geweest. Hij reed in 1953 spelenderwijs naar de finale en ook Sacchi koerste zonder omwegen naar de eindstrijd. De derde finalist was Arie van Vliet en de 37-jarige veteraan had heel wat meer moeite gehad om zover te komen dan de Brit en de Italiaan. Harris wist dat Sacchi de te kloppen man was en Sacchi wist dat als hij Harris de baas was hij zijn eerste regenboogtrui bij de profs mee naar Florence kon nemen. Ze hielden geen enkele rekening met Van Vliet, die nog één keer liet zien waarom hij de professor werd genoemd. Met een tactisch hoogstandje versloeg hij beide heren verrassend en de begeerde witte trui met de gekleurde strepen ging voor de vierde keer mee naar Woerden. Sacchi heeft daarna nooit meer een hoofdrol gespeeld in het wereldtoernooi. In eigen land werd hij overvleugeld door het sprintkanon Antonio Maspes en internationaal werd hij nog één keer tweede bij het WK. Dat was in 1958 achter de Fransman Michel Rousseau. Daarna is hij in de vergetelheid geraakt.

De andere op 6 januari geborenen zijn:

ALKEMA, Henk (1912, overleden 15.07.1943, Nederland)
COOMAN, Jerry (1966, België)
GERWEN, Gerrie van (1953, Nederland)
HOEDEMAKERS, Berry (1974, Nederland)
KOOPMANS, Henk (1942, Nederland)
RAISIN, Saul (1983, Verenigde Staten)
RASENBERG, Bob (1965, Nederland)
STEENBERGEN, Kor (1983, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 5 januari 2007 23:00

Lefevere

Een aardige innemende man, deskundig,humoristisch, welbespraakt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal waar.Maar vorig jaar knapte ik ongelooflijk op hem af en dat is sindsdien niet gewijzigd.
Aan de vooravond van de Tour besloot hij( en met hem collega-ploegleiders) renners uit de strijd te nemen die op dat moment niet meer op hun kerfstok hadden dan dat ze voorkwamen op een patientenlijst van een verdachte dokter.Hij veroordeelde ze zonder vorm van proces. Ullrich ,Basso en al die anderen leven niet in een rechtsstaat maar in een wielerwereld waarin de ploegleiders en sponsoren hun handen in voortdurende onschuld willen wassen.

Landis daarna. Zonder vorm van proces: zwartmaken als dopingzondaar die man. De Spaanse aanklager heeft wegens gebrek aan bewijs de renners uit de Fuentes-affaire al van rechtsvervolging ontslagen.Bij Floyd Landis is dat aanstaande. De dopinglaberatoria hebben hun werk zo knullig en onprofessioneel gedaan dat maar een weg openstaat: ontslaan van rechtsvervolging en dus behoud van Tourzege. In al die zaken hield Lefevere zich muisstil. Toonde klasse noch karakter.Als je "het" hebt, moet je ook de moet hebben te zeggen dat je te snel hebt geoordeeld, dat je misschien wat al te schijnheilig wilde zijn.Die rotrenners zijn fout maar de ploegleiders doen er van alles aan om de sport schoon te houden.Het is gewoon geen fraai spel geweest. Ploegleiders en renners, zij zullen wellicht niet zonder zonden zijn maar verdienen en moeten opkomen voor die ene eenvoudige regel uit de rechtstaat: niemand is schuldig tot dat wettig en overtuigend bewezen is dat hij of zij fout zit.

Geplaatst door Hans Prakke, 06 januari 2007 09:32:29

Lefevere

Beste Hans, Ik ben dat helemaal met je eens, maar daar heb ik het niet over gehad. Ik weet niet of Lefevere een aardige man is en dat heb ik ook niet beweerd. Ik stel alleen dat hij dat ondefinieerbare charisma heeft, dat ook een Jan Marijnissen aankleeft. Ik mag Marijnissen graag zien debatteren, maar ik zal nooit op hem stemmen.

Geplaatst door Fred, 06 januari 2007 11:39:15

Marijnissen en Lefevere

Over het feit dat ze "het" allebei hebben verschillen we inderdaad niet van mening.Naar aanleiding van jouw stuk voegde ik daar een oordeel aan toe.
Marijnissen heeft "het "maar de manier waarop hij zich terzijde van het formatieproces heeft opgesteld vind ik voor de winnaar van de verkiezingen ongehoord.Zonder onderhandelingen serieus te voeren trok hij na urenlang praten met Balkenende een conclusie die ook na vijf minuten al wel getrokken had kunnen worden: "Het CDA en de SP liggen wel erg ver uit elkaar".Dat wist ik voor de verkiezngen ook al! Je gaat of niet praten of je gaat onderhandelen maar dit was slappe thee.

Op eenzelfde wijze vind ik ook iets van Lefevere die "het " wel kan hebben maar toch voor mij door zijn handelwijze op pijnlijke wijze door de mand is gevallen ondanks de vele verdiensten voor het cyclisme die ik onderken.Ik daag je uit jouw oordeel over Lefevere te geven!

Geplaatst door Hans Prakke, 07 januari 2007 11:00:35

Lefevere

Beste Hans,

Ik neem de uitdaging graag aan. Patrick Lefevere is voor mij een van de beste ploegmanagers in het ProTour-circuit, net als hij bij Mapei een van de beste ploegleiders was. Hij heeft er met vakmanschap voor gezorgd dat renners als Museeuw, Bartoli, Bettini en Boonen zijn geworden wie ze zijn en dat is een grote verdienste. Ik ken te veel verhalen van oud-coureurs die door toedoen van slechte ploegleiders hun mogelijkheden bij de profs hebben verprutst. Voor zover kan ik Lefevere beoordelen. Of hij een aardige man is, weet ik niet en dat hoef ik ook niet te weten. Zijn houding ten aanzien van de vorig jaar geopenbaarde (of juist niet geopenbaarde) dopinggevallen was niet sterk, maar ik ken geen één manager of ploegleider die in deze zaak iets zinnigs heeft gezegd. Ze liggen allemaal in een spagaat, omdat epo-gebruik volgens mij veel meer voorkomt dan wij outsiders denken en dat zij dat als hoogstverantwoordelijke constant afwegingen moeten maken tussen de belangen van de sponsor, de reputatie van de ploeg, de gezondheid van de renners en de verbodsbepalingen van het IOC en de UCI. Dat lijkt me geen prettige situatie, waar jij en ik ons ook niet senang bij zouden voelen. En wat Marijnissen betreft: Die weet donders goed dat als hij gaat meeregeren, hij dan bij de volgende verkiezingen weer op 10 zetels staat. Kijk naar het verleden, naar de geschiedenis van D66. Van Mierlo stapte in 1994 ook in het kabinet met 26 zetels en daar hebben VVD en PvdA hem bekwaam vanaf geholpen. Marijnissen is een politiek dier, die weet dat hij met schreeuwen aan de zijlijn zonder verantwoordelijkheid te dragen bij de volgende verkiezingen wel eens de grootste partij zou kunnen zijn. En dan mag hij vertellen hoe het moet. God bewaar me.

Fred

Geplaatst door Fred, 07 januari 2007 14:42:31

Politiek

Wat krijgen we nou op deze blog?Gaan we nu plotseling de politieke voorkeuren profileren?
Houd het a.u.b.bij het wielrennen in het algemeen en vergeet niet te vermelden,dat de jonge Lars Boom vanmiddag de oude garde de loef afstak bij het NK Veldrijden!Ik weet ook wel dat dit niets met Lefevre te maken heeft,maar toch!

Geplaatst door Harry Hermkens, 07 januari 2007 18:07:25

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web