Uit de ordners van Jan …

Menig wielerliefhebber heeft er maanden naar uitgekeken, de Omloop Het Nieuwsblad. Down Under, Qatar en Oman, stuk voor stuk prachtige locaties om te fietsen maar wat is er mooier dan de  kasseien en de beroemde scherprechters in de Vlaamse Ardennen? En als het wegseizoen bij onze zuiderburen geopend wordt dan zien we ook de Flandriens weer aan het front verschijnen. Zoals de man die een jaar geleden de seizonsgids van Het Nieuwsblad sierde en eergisteren een van de hoofdrolspelers was, maar het dit keer niet kon afmaken: Tom Boonen. 
Boonen werd in 2012 voor het laatst uitgeroepen tot de Flandrien van het Jaar, een eretitel bestemd voor de beste Belgische ... 
... renner van het wielerseizoen. De bijbehorende Trofee wordt sinds 2003 jaarlijks door Het Nieuwsblad beschikbaar gesteld. Het zijn de lezers van de krant die aan het eind van ieder seizoen hun stem kunnen uitbrengen. Een jury vol prominenten ziet er op toe dat alles volgens de regels gebeurt, waarna de nog actieve Belgische renners na stemming de winnaar bepalen. Tot 2008 kwamen ook niet Belgische renners in aanmerking, daarna alleen nog Belgische renners. Daarnaast is er ook een prijs voor de beste buitenlandse renner, de beste veldrijder en de beste wielrenster. 
Superjaar
Boonen won de titel in 2012 voor de vierde keer. De jury is een elitair gezelschap, bestaande uit enkele beroemde oud-coureurs, prominente sportbestuurders en gerenommeerde wielerjournalisten. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door de actieve Belgische profwielrenners. Wereldkampioen Philippe Gilbert werd in 2012 tweede, terwijl Thomas De Gendt na een subliem gereden Ronde van Italië derde werd. ‘Tornado Tom’stak boven hen uit vanwege de regelmaat in zijn prestaties. In het voorjaar won hij de E3 Prijs, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Daarna volgde nog een de Belgische wegtitel en winst in Parijs-Brussel. 
Boerenjaar
Het werd een boerenjaar zoals Boonen er ook een kende in 2005. “Ik had deze trofee al drie keer gewonnen maar het blijft een mooie erkenning voor je werk. Temeer omdat je eigen collega's hebben gestemd. Dat ik een wereldkampioen voorafga, geeft de trofee alleen nog maar meer glans”, aldus Boonen. Als kers op de taart werd de triomftocht van het idool aller Vlamingen in Parijs-Roubaix tot topmoment van 2012 verkozen. Gevraagd naar zijn ambities voor zijn verdere carrière, antwoordde Tommeke: “Ik wil nog één grote klassieker winnen. Dan is mijn carrière geslaagd. Uiteindelijk wil ik ook het record van Roubaix, of enkele andere records als de Ronde of Gent-Wevelgem.”
Enkel winnen telt
Dat het niet makkelijk zal zijn om het niveau van 2012 nog eens te halen, besefte hij volledig. “Ik wil dat toch proberen. Eigenlijk wil ik zo snel mogelijk en zoveel mogelijk winnen, en dan pieken naar april. Ik heb ondervonden dat ik nooit één koers win, maar een paar. Enkel winnen telt. Een derde en een zesde plaats in een klassieker branden me niet vooruit. De liefde voor de fiets is nog heel groot. Ik ben graag in conditie. Ik haat het als ik uit algemene vorm ben, zelfs als ik een blessure heb.”
Loterijkoers 
Het eerste hoofddoel van Boonen is dit seizoen Milaan-San Remo: “Het is een loterijkoers waarin je geen fouten mag maken in de finale, omdat je die onmogelijk kunt rechtzetten. Ik heb er twee keer op het podium gestaan en was een keer vierde. Ik kan daarom zeggen dat het een wedstrijd is die me ligt. Ik vind het enorm positief dat ze teruggrijpen naar de oude formule met de Via Roma als finish, zoals het volgens mij hoort te zijn. Ik ben misschien niet meer de snelste van het pak, maar na zo'n lange wedstrijd weet je nooit.”
Op de vraag hoeveel tijd hij nodig zal hebben om zijn ambities waar te maken, zegt hij in dit blad: “Ik zie mezelf niet nog jaren doorgaan. Veel hangt af wat er nog kan in de toekomst. Niet enkel in het wielrennen. Ik zie mezelf niet blijven rondrijden als wegkapitein, zoals Stuart O‘Grady dat jaren deed. Bij gebrek aan beter ben ik nu al wegkapitein en afmaker. Dat doe ik graag, maar alleen nog maar diep meegaan in de finale? Neen, bedankt. Ik neem de beslissing als ze zich aandient.”
Tot volgende week!
 
Jan Houterman
Door Fred van Slogteren, 2 maart 2015 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web