Het was me het weekje wel …

Ik heb gisteren zeer genoten van de prachtige finale van de Omloop Het Nieuwsblad. Met drie renners van Etixx-Quick Step en eentje van Sky in de kopgroep, leek het appeltje/eitje voor de mannen van Patrick Lefevere. Maar Boonen, Terpstra en Vandenbergh moesten alles uit de kast halen om de man van de dag - Sep Vanmarcke - niet terug te laten komen. De 26-jarige Belg van de Lotto.nl-Jumbo formatie reed in de achtervolging zo ontiegelijk hard dat Greg Van Avermaet, bepaald geen koekenbakker, meestentijds amechtig in zijn wiel hing, terwijl Stybar – de vierde pion van Etixx - als ballast moest worden meegevoerd. 
Een geweldige coureur die Sep, zoals ik al in 2010 zag toen hij nog totaal onbekend in de Ronde van het Groene Hart de hele dag voorop reed en niet kapot te krijgen leek. Ik voorspelde toen ... 
... op de slogblog dat die jongen een grote zou gaan worden. Dit was geen opschepperij, want ik zit er bij voorspellingen vaker naast dan dat ik gelijk krijg. 
De echte man van de wedstrijd was echter Ian Stannard, de Brit die uiterst koel en slim de drie Etixx mannen in de laatste kilometers verschalkte. Het is pas zijn vierde overwinning bij de profs, maar hij had wel het geluk dat Niki Terpstra de sprint als een beginneling reed. Als hij in het wiel van Stannard was gebleven had hij veel meer kans gehad. Ik denk dat Niki redelijk kapot zat en twijfel en onzekerheid in zijn gemoed waren gekropen.
Het was ook de week van Thomas Dekker (foto), die in Mexico een aanval deed op het werelduurrecord. Hij kwam 250 meter tekort en mag zich nu de op één na snelste renner van de wereld noemen. Voor hoe lang? Het antwoord daarop zit in de benen van Bradley Wiggins die ook voornemens is het record aan te vallen. Als ik de oud-winnaar een tip mag geven, scheer dan eerst dat afschuwelijke gezichtsbehang af inclusief die bakkebaarden. Dat scheelt zeker een seconde per ronde. Opdat hij daarna het scheermes door mag geven aan Tom Boonen en al die andere Jan-Pieten, Jorissen en Cornelen die het aanzien van een peloton zo ontsieren.
Voor Thomas breken nu spannende tijden aan. Heeft hij met zijn net-niet-prestatie de interesse gewekt van een ploeg of is het einde oefening en eindigt hiermee een carrière als potentieel toprenner. Hij had het ver kunnen brengen, maar had helaas niet de benen om de weelde van een overrompelend begin (winst in de Tirreno en de Ronde van Romandië) te kunnen dragen. Ik hoop dat hij zo spoedig mogelijk het verlossende telefoontje krijgt. 
Dat hoop ik ook voor Lars Boom en Lieuwe Westra, de Nerderlandse Astana-renners, die waarschijnlijk binnen afzienbare tijd zonder ploeg zullen zitten. De kans is groot dat de WorldTour-licentie van Astana wordt ingetrokken en dan staan ook Tour-winnaar Vincenzo Nibali en het jonge supertalent Fabio Aru op straat. Plus nog 22 andere goede coureurs, zoals Fuglsang, Grivko, Kangert, Sanchez (Luis Léon), Scarponi Tiralongo en onze twee landgenoten. 
Als de andere ploegen nog budget hebben wordt er ongetwijfeld al druk onderhandeld. Dat lijkt niet in het voordeel van Thomas. Tant pis! (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 1 maart 2015 9:00

Baard

Waarschijnlijk heeft die baard Tom Boonen gisteren ook van de overwinning gehouden!
Nee,waarschijnlijker is,dat Stijn vanden Berg de overwinning voor QuickStep heeft verpest.Als hij,na de demarrage van Niki Terpstra was blijven zitten,dan was Stannard er niet in geslaagd om te winnen.Niettemin was het wel een superprestatie van deze Stannard!

Geplaatst door Harry Hermkens, 01 maart 2015 12:06:27

Weekje wel

Natuurlijk was het die stommiteit van ,Stijn van den Berg die de jongens van Quick Step de zege koste, goed gezien Harry en niet de baard van Boonen (zegt iemand die al 61 jaar een baard heeft en ook niet kon wielrennen maar de sport wel door heeft.
wim

Geplaatst door wim van eyle, 01 maart 2015 16:05:23

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web