Frans van der Ruit (1946-2006)

De oud-wielrenner Frans van de Ruit is op oudejaarsdag onverwacht overleden. Tijdens het joggen in het Amsterdamse Bos bezweek de 60-jarige Amsterdammer aan een hartstilstand. Frans van de Ruit was in de jaren zestig en zeventig zowel op de weg als op de baan actief. Hij was twee keer kampioen van Nederland. In 1970 werd hij nationaal achtervolgingskampioen bij de amateurs en twee jaar later won hij het kampioenschap over 50 kilometer zonder gangmaking op de baan. Eveneens bij de amateurs, want Frans is nooit beroepsrenner geweest. Op de weg was hij ook succesvol en zijn belangrijkste overwinning was de Ronde van de Haarlemmermeer, een amateurklassieker. Frans van de Ruit komt uit een echte wielerfamilie. Zijn vader Leen en zijn oudere broer Rob waren eveneens bekende wielrenners. Frans is vandaag in besloten kring gecremeerd. Ik wens zijn nabestaanden veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.

Door Fred van Slogteren, 8 januari 2007 20:00

Frans van der Ruit

Bij het overlijden van Frans
van der Ruit, had ik op deze
site wat reactie's verwacht
van tijdgenoten van Frans.
Naast bovengenoemde overwin-
ningen behaalde hij nog een
aantal mooie ereplaatsen o.a.
3e bij het W.K.1km in 1966,en
tussen 1965 en 1970 won hij in Amsterdam,Cardif, Amers-
foort, Alkmaar,Boekarest,Rot-
terdam,Hilversum,Venhuizen,
Treebeek, Olympisch Stadion
en in 1970 de Ster van Bladel
plus de 6e rit in Olympia's
Tour.Hij won 2xgoud, 2xzilver
en 6x brons bij het N.K.baan.
Met zijn club Olympia werd hij 5x kamp.van Nederland bij
de ploegachtervolging en was
3x deelnemer op dat nummer bij het W.K.In de wintertijd
was hij een zeer plezierige
maat in het Amsterdamse uit
gaans leven, gewoon een aar-
dige vent zonder drukte.

Geplaatst door Bap van Breenen, 10 januari 2007 16:08:20

Frans van der Ruit

Dat was even schrikken voor mij, ja. Ik heb met Frans gefietsts bij de adspiranten en hoewel Frans in Olympia reed en ik (wij) in Ulysses hadden we met Frans altijd veel contact (en plezier). Ook in de winter zoals Bap al meldde. Een fijne "gozer".
Alhoewel ik na mijn fietsttijd geen contact meer had met Frans en geen idee heb hoe zijn leven is verlopen raakt zijn dood toch erg.

Geplaatst door Koos Zwerver, 17 januari 2007 16:50:17

Frans van de Ruit

Toch leuk dat er 2 reakties zijn op het overlijden van mijn oom Frans.
Die bewuste ochtend was ik ook in het bos en heb hem 15 minuten ervoor nog prettig uiteinde gewenst.
Het was voor ons een grote schok .Frans is zijn hele leven sportief gebleven, hij trainde elke zondagochtend met "zijn" hardloopclubje die uit Freefighters en K1 fighters bestaat,Hij was een groot voorbeeld voor deze jongens , vooral om zijn ijzersterke conditie nog steeds op 61 jarige leeftijd.
Ook voor mij was hij altijd de "stoere" en vooral "sterke " oom.
Bedankt voor jullie reakties op deze site,

Mike van de Ruit

Geplaatst door mike van de Ruit, 26 juni 2007 22:33:21

frans de ruit

op de eerste plaats,gecondeleerd met het overlijden van Frans; ik heb met ROB vroeger nog een oude creham pace? opgeknapt bij mijn vader op de werf,en ben vaak wezen kijken in ilpendamals daar gereden werdt,mijn broer sjors reed ook in olympia en mijn ex zwager rijn de jong.ik heb 30 jaar taxi gereden in a dam ik stond vaak op de nieuwmarkt,en had wel eens een praaje met frans die had een kroeg op de a b wal,ik heb je opa ook goed gekend was een gabber van mijn vader

Geplaatst door Frans v d Berg, 08 februari 2013 22:49:44

frans de ruit

ik ben nog wat vergeten.loop ook al tegen de zeventig.ik heb met frans ook nog een blauwe maandag gereden in olympia bij de junioren met o.a fred schuuring van breenen ect ect de rest ben ik vergeten (ps) maar ik weet wel dat je opa een wijvendief was.en een leuke kerel.groetjes bijnaam peut

Geplaatst door Frans v d Berg, 08 februari 2013 23:05:45

"Peut"

Jesus peut, lééf je nog?
De laatste keer dat ik zag was bij restaurant Pasodoble in Benalmadena.
Ik woonde daar toen om de hoek in Carihuela.
Inderdaad, de Pasodoble van Piet (één van de beste biljarters van Nederland) en je zussie Mira.
Waar ze een hilarisch verhaal vertelde over de avond dat Piet en Mira aan Rein gingen vertellen dat zij (Piet en Mira) elkaar kenden.
Peut wat leuk om weer iets van je te horen (lezen) en vergeet niet Mira de groeten te doen.

Henk Bruijntjes.

Geplaatst door Henk Bruijntjes, 11 februari 2013 01:00:43

Leen van de Ruit

Fred, met verontschuldigingen even een correctie. Om je archief up to date te houden. Zijn oudere broer Rob (Robbert) schrijf je, dat is juist.
Een tweede oudere broer is Harrie.
En Leen (voor mij toen uiteraard meneer van de Ruit) van de Weesperzijde, weet je het nog, tegenover de Blooker cacaofabriek, Leen was de vader van Rob en Harrie.
Dus de opa van Frans.
En als extra, Rob van de Ruit getrouwd met Irene, is de schoonzoon van Barend Barendse

Met groeten,
Henk.

Geplaatst door Henk Bruijntjes, 11 februari 2013 01:12:17

Leen van de Ruit 2

Sorry Fred, het zinnetje "Dus de opa van Frans" mag je vergeten.
Dat zinnetje is onjuist. Frans, Rob en Harrie waren drie broers, dus hun vader was Leen.

Geplaatst door Henk Bruijntjes, 11 februari 2013 03:41:14

Error

Waarde Fred van Slogteren,

Als beoogd los medewerker van je slogblog heb ik zowel gisteren als vandaag een stukje over het radiodebuut van wijlen Fred Racké geschreven, maar beide malen voor Jan Lol. Error stak tot tweemaal toe een pomp tussen mijn spaken. Please help me eens aan een o.v.-chipkaart voor 75-plussers, want op deze manier is de aardigheid er gauw af en zonde van de mij nog resterende jaren, weken of zelfs dagen.
Groet van Grijze Gruit.

Haegsche Han.

Geplaatst door Han de Gruiter, 11 februari 2013 21:57:33

pomp en spaken

"Heren coureurs, opstellen achter d'n wagen van d'n Belga voor de start. Pomp van uw fiets verwijderen." Ik vroeg dan verbaasd destijds aan mijn toevallige (belgische)collega naast me. "Eh... waarom is dat dan?" "Allez, da's omdat hier d'n uitslag achteraf nogal eens wordt beslecht met de fietspomp in uwen nek." Altijd handig om te weten, toch...

Geplaatst door marco V, 11 februari 2013 22:43:39

HEEEE HENK;;; leef jij ok nog steeds?? wat leuk dat jij reageerd op een side van een kleinzoon van leen de ruit,maar je heb gelijk dat leen drie zoons had.volgens mij heb je dat in het wielerboek gelezen,dat je bij myra heeft geleend ( in spanje en vergeten bent terug te geven} ps ik heb je gemist op de laatste reunie,dan hadden wij nog even bij kunnen praten.groetjes van myra peut en jenny

Geplaatst door peut, 24 februari 2013 22:53:30

dat wat MARCO V verteld over die fiets pompen dat klopt niet helemaal.want ik ging vaak mee als chauffeur met cor schuuring henk cornelisse willem van smirren en sjors van den berg (mijn broer) dan douwde ze wel een een pomp tussen de spaken in de finale bij een zware concurent

Geplaatst door peut, 24 februari 2013 23:09:15

kleinzoon

Goh, ben ik volgens peut ineens een kleinzoon van Leen van de Ruit. Ik heb wel bij ene Arie van de Ruit in de klas gezeten en dat was geloof ik familie, maar verder kom ik niet. Om misverstanden te voorkomen: deze site is eigendom van en wordt geredigeerd door Fred Slogblog.

Geplaatst door Fred, 25 februari 2013 07:22:17

Peut / Leen van de Ruit

Dag Peut, ja jongen ik leef nog. Nee dat heb ik niet in het boek dat jij bedoeld gelezen. Ik heb de zonen Harrie, Robbert (en Irene en Dolly) en de te vroeg overleden Frans goed gekend. Sterker, ik heb Leen (voor mij dus mijnheer van de Ruit) gekend. Ik ben als jong lid van Olympia wel bij hem thuis geweest op de Weesperzijde.
En dat boek Peut? Ik herinner me vaag dat ik dat ooit heb afgegeven bij je broer op de Linneuskade. Zowel Myra als ik woonden toen al niet meer in Spanje. Graag wil ik je weer een keer (één keer maar hoor, ha, ha) zien en spreken. Bijpraten. Mijn telefoonnummer is: 06 29 128240. Laat iets van je horen.

Henk.

Geplaatst door Henk Bruijntjes, 26 februari 2013 23:15:28

bete HENK;ik zit al weer een tijdje in thailand;en toevallig ging ik weer eens kijken op de side van frans v d ruit,en daar kom ik jou tegen,als je in de buurt bent van het eiland PUKET,kom dan eens langs voor een bakkie.groetjes peut

Geplaatst door peut, 05 april 2013 00:05:18

peut

hallo henk,ik ben weer terug uit thailand.ik heb op de valreep nog even de verjaardag van mijn schoonmoeder gevierd (haar 29 e verjaardag)maar heb in holland een zwaar ongeluk gehad. zat in mijn eigen wagen,naast een BOB?? en zijn toen tegen een boom gereden met 120km p uur,ben momenteel de bioniesche man,met schroeven en pennen,maar wordt met de dag weer sterker, groetjes peut,en houd contact met je

Geplaatst door peut, 20 januari 2014 23:35:57

Peut en de wereld der Geesten

En hoe dacht Peut contact te houden met Henk Bruintjes? Enfin, ik weet nog wel een goede spiritiste.

Geplaatst door andré stuyfersant, 23 januari 2014 17:14:40

peut

ben bang dat peut de bijdrages niet allemaal bijhoudt.
hoewel tragisch, toch ook weer komisch, gezien de reacties die het uitlokt. Thats life.

Geplaatst door edo, 23 januari 2014 23:43:06

peut

kan ook niet anders als je peut heet.

Geplaatst door Michel, 24 januari 2014 07:26:15

henk bruintjes

beste andre;; stuyfersant,kan jij mij meer vertellen over henk bruintjes?? ik krijg geen contact meer met hem,mvg Peut

Geplaatst door peut, 27 februari 2014 23:37:17

Arme Peut

Hé Stuyf, help die Peut eens uit zijn lijden en vertel hem zonder omwegen dat de door hem gezochte Henk Bruijntjes zich niet meer onder ons bevindt? Het begint zoetjesaan wel wat gênant te worden dat hij het trieste verscheiden van die man kennelijk heeft gemist en nog altijd contact met hem denkt te kunnen krijgen. Van jou verwacht Peut nadere informatie. Bij voorbaat!

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 01 maart 2014 22:51:46

henk bruintjes

beste HAN de gruiter fam v de GRUITER?? nog bedankt over henk,ik heb het begrepen.van je reactie,ik ben er ziek van,wat ik hoor van je.en die stuyf.vind ik een man zonder hart,en hoop dat het bij hem als het zijn tijd is,niet teveel zal (STUYF)en voor zijn nabestaanden met wind tegen.mvg PEUT

Geplaatst door peut, 19 maart 2014 23:23:36

Leendert,Robert,Harrie,Frans en Dolf van de Ruit

Mijn Opa was Leendert van de Ruit,( met oma Nellie ) daarom heet ik ook m.L. van de Ruit :-) Zijn zonen Robert(mijn vader), en Frans fietsten. Harrie en Dolf deden meer aan het after-fietsen :-) Allen zeer goede stucadoors maar dat terzijde. Erg leuk om de reacties te lezen, super Wielermensen zijn toch een apart slag. De Graham Paige is er ook nog steeds, Robert zijn stalen liefde . Gergoet allen :-) Mike v/d Ruit
Geplaatst door Mike van de Ruit, 18 februari 2016 15:22:10

peut

hoe zou het met peut zijn?
Geplaatst door jaap kiela, 18 februari 2016 18:39:00

Van Slogteren/Van de Ruit

Beste Fred,
Na geruime tijd geleden jouw naam te zijn tegengekomen bij artikelen over Leendert/Robert/Frans van de Ruit herinnerde ik me ene Fred van Slogteren (wonende op de Ceintuurbaan), die bij mij op de Amstelschool in de Lepelstraat zat. Volgens mij een beginnend basketballer (lange jongen) met belangstelling voor de wielersport.
Of jij meedeed met onze “sprintwedstrijden” op de toen nog autovrije Weesperstraat weet ik niet meer; in ieder geval met Monnie Mouw en Sjekkie Cousin. Op 25-2-2013 maak je in ieder geval melding van mij, dus ik denk dat ik de goede Fred voor me heb.
Na je artikel in 2007 over het overlijden van Frans van de Ruit heb ik in je slogblog een partij onzin gelezen, dat niets te maken heeft met het wielerleven van Leendert van de Ruit en zijn zonen.
De enige die iets zinnigs te melden had, was mijn neef Mike (kleinzoon van mijn oom Leendert).
Intussen zijn slechts Robert en Dolf van de Ruit als zonen van Leendert nog in leven, Harry overleed in 2017.
Van alle nakomelingen van onze opa Van de Ruit, is Robert nog de oudst levende, gevolgd door mijzelf, mijn broer Rudolf, Dolf en natuurlijk onze nakomelingen.
Ik neem aan dat je niet meer op de Ceintuurbaan woont en niet meer aan basketballen doet!
Vriendelijke groeten,
Arie van de Ruit
Geplaatst door Arie van de Ruit, 19 augustus 2021 17:14:28

Inderdaad de goede, Arie

Leuk om na zoveel jaar iets van je te horen. Jouw herinneringen zijn ook de mijne. Alleen begrijp ik die 'partij onzin' niet. Verklaar u nader, beste Arie.
Geplaatst door Fred van Slogteren, 20 augustus 2021 09:47:51

Onzin

Beste Fred,, in navolging van ons telefonisch contact hier een verduidelijking van het woord “onzin” in mijn vorige reactie. Zoals ik je gisteren al zei, ben jij niet degene die onzin vertelt in je sloblog, maar personen die er een praatgroepje van maken met verhalen over Phuket en uitgeleende boeken. Kortom zaken die niets met de wielersport te maken hebben. Wat er wel mee te maken heeft, is mijn vraag of jij de Amsterdamse oud-amateur Jouby hebt gekend. Een kennis van mij zegt, dat zijn oudere broer met mijn neef Robert heeft gereden in de jaren 50 en 60. Groeten, Arie
Geplaatst door Arie van de Ruit, 22 augustus 2021 07:07:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web