De Burgerlijke Stand van 6 februari

Theo Sijthoff (1937)

Een van de meest kleurrijke personen die de Nederlandse wielersport gekend heeft. Hij had zeker talent, maar hij was geen groot renner. Wel iemand die zich zelf en zijn prestaties uitstekend kon verkopen, want Theo was een veel betere zakenman dan coureur. Zijn (doping)verleden in de wielersport maakte deel uit van zijn handelsmerk als de Modekoning van Rotterdam, een zelfbedachte titel die hij stutte met advertentieteksten als: ‘Heeft Theo Sijthoff een verhouding met Brigitte Bardot?’, waarna hij uitlegde dat hij niet zo vaak naar Frankrijk reist om er BB te beminnen, maar om er de laatste modesnufjes voor zijn klanten in te kopen. Enfin, Theo was jarenlang de man die hele TV-shows aankleedde en steeds weer in het brandpunt van de belangstelling wist te geraken. Helaas stortte zijn rijk in de jaren negentig in en woont hij nu ernstig ziek in België. Maar zelfs daarmee weet hij de pers nog te halen. Theo is niet helemaal mijn type, maar wel iemand waar ik respect voor heb vanwege het overwinnen van een verslaving en zijn promotionele capaciteiten.

Wat vermeldt het geboorteregister nog meer?

Mik Snijder (1931)

Mik Snijder was een sterk amateur die onder meer Olympia’s Tour won. De profcarrière van deze Drent stelde helaas niet veel voor en na drie jaar als onafhankelijke bij de beroepsrenners te hebben gefietst stopte hij zijn wieleractiviteiten. Zijn belangrijkste wapenfeit is misschien wel geweest dat hij Peter Post (toen nog actief wielrenner) kennis liet maken met het vak van ploegleider. In de door hem gewonnen uitgave van 1961 van Olympia’s Tour was Peter voor het eerst in de volgauto te vinden. Door het tactisch inzicht van Post won Snijder de ronde en de ploeg het ploegenklassement. Snijder zei na afloop: ‘Peter Post, dát is nog eens een ploegleider. Er ontgaat hem niets. Hij heeft geen kouwe drukte en hij is een echte kameraad voor zijn jongens.’ Zou Jan Raas er ook zo over denken?

Henk van Bastelaar (1934)

Deze Rotterdammer reed van 1959 tot en met 1961 als onafhankelijke bij de beroepsrenners. Veel potten heeft hij niet gebroken, maar hij werd mij enkele jaren geleden bij de Rotterdamse wielervereniging RRC De Pedaalridders gepresenteerd als één van de prominente leden uit het roemruchte verleden van deze sympathieke vereniging. Daarom staat zijn portret vereeuwigd in een prachtige poster waarin het verleden en de toekomst van de vereniging zijn samengebracht. Bij de feestelijke onthulling van deze door oud-lid Piet de Vries geschonken foto-collage ontbrak Van Bastelaar. Men was er niet in geslaagd hem op te sporen. Daarom deze oproep: weet iemand iets meer van Henk van Bastelaar?

Matje Gerrits (1944)

Eind jaren zestig en begin jaren zeventig was het kleine Peeldorp Oploo een echte wielerplaats. Maar liefst vier landelijk bekende wielrenners waren Oploonaren, als dat zo genoemd wordt. De drie broertjes Van Katwijk en Matje Gerrits. Bij de amateurs was Gerrits een topper die heel wat koersen op zijn naam bracht. Bij de profs ging het minder, maar hij behaalde in de vier jaar dat hij broodrenner was toch drie overwinningen, waaronder het profcriterium in zijn eigen woonplaats in 1969. Indrukwekkender was twee jaar later zijn zege in de tweedaagse Trofeo Munecas-Famosa in Spanje.

Door Fred van Slogteren, 5 februari 2006 23:00

Theo Sijthoff

De oud-wielrenner Theo Sijthoff is op 20 juli jl. overleden

Geplaatst door marjilde, 24 juli 2006 15:46:34

Henk van Bastelaar

Bij toeval dat ik op deze website keek zag ik mijzelf, en ik zag dat ik gezocht werd.
Hierbij plaats ik mijn E mail aderes.

Geplaatst door Henk van Bastelaar, 16 november 2006 20:56:19

Henk van Bastelaar

Geachte heer Henk Van Bastelaar.
Hierbij wou ik u beleefd vragen of het mogelijk is mij foto's van u, als wielrenner, per post, toe te sturen ?
Het zou een waar genoegen voor me zijn deze aan mijn verzameling te kunnen toevoegen

Geplaatst door Filip Platti, 09 juni 2007 12:10:04

Henk van Bastelaar

Ook per toeval zag ik de oproep aan Henk van Bastelaar, mijn vader. Met trots vertelde, nu nog, hij ons altijd over deze periode uit zijn leven.
Ik vroeg mij af of u inmiddels de gewenste foto's in uw bezit heeft.

Geplaatst door Stefani van Bastelaar, 26 juli 2007 23:01:38

Van Bastelaar

Dag Stefani, Ik zou graag met je vader in contact komen, omdat hij als wielrenner lid is geweest van de wielervereniging De Pedaalridders in Rotterdam. Kan jij mij aan zijn adresgegevens en telefoonnummers helpen? Mijn e-mailadres is fred@slogblog.nl
Hartelijk dank en ...
groet!

Fred

Geplaatst door Fred, 27 juli 2007 06:03:16

Henk.van Bastelaar

Wil langs deze weg mijn groeten overbrengen aan Henk van Bastelaar kwamen elkaar in het verre veleden regelmatig tegen mijn bijnaam in het peleton was lange, moet mij vast nog kennen er staan wat gegevens van mij op de wielersite van houer.be

Geplaatst door Bert.Idema, 02 januari 2008 10:50:26

Henk van Bastelaar

Hierbij wil ik ook de groeten doen aan Henk door hem ben ik gaan fietsen ,als 16 jarige werd ik leerling straatmaker heel de dag met je kont omhoog in de keien en s avonds nog even trainen naar breda 100 km ,ik ben toen ook wedstrijden gaan rijden eerst als nieuweling -Amateur onafhankeleke- veteraan Het was een leuke tijd

Geplaatst door leo van der Flier, 10 december 2008 12:54:01

henk van Bastelaar

Hoi Henk ik ben Wim van den Broek heb vroeger voor jou en je broer Jos gewerkt als stratemaker wat ik nu nog steeds doe. Ben eigenlijk al 65 maar ik kan het niet laten. Hoe gaat het met jou maar wat ik vooral wil weten hoe het met Jos is en of hij in Nederland woont. Wil je wat van je laten horen aub gr Wim uit Dordrecht

Geplaatst door wim van den broek, 12 april 2009 19:06:35

Henk van Bastelaar

Henk woont tegenwoordig in Suriname. Hij is ondanks zijn leeftijd van 76 nog steeds actief, nu als docent stratenmaken bij de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) in Paramaribo
Kijk ook op http://albert-zuurveld.magix.net/website#Startpagina

Geplaatst door Alexander Senger, 20 mei 2011 16:29:41

groeten

hoi henk
ik lees dat het nog heel goed met je gaat waar is de tijd gebleven en de belgietijd ja we worden oud maar we gaan nog wel even door laat eens een berichtje achter groeten aan jos doei huib

Geplaatst door huib kramer, 12 september 2013 17:04:20

Henk van Bastelaar

Heb vanmiddag uitvoerig met Henk gesproken over zijn wielerloopbaan, die begon op zijn 14de (1948) bij de nieuwelingen en eindigde op zijn 28ste (1962) bij de profs. Heeft onder meer vele koppelkoersen gereden met Theo Sijthoff. Alles naturel.

Geplaatst door Jeroen Sprenger, 08 november 2013 00:22:07

Henk van Bastelaar

Heb vanmiddag uitvoerig met Henk gesproken over zijn wielerloopbaan, die begon op zijn 14de (1948) bij de nieuwelingen en eindigde op zijn 28ste (1962) bij de profs. Heeft onder meer vele koppelkoersen gereden met Theo Sijthoff. Alles naturel.

Geplaatst door Jeroen Sprenger, 08 november 2013 00:28:26

Interview Theo Sijthoff

Op verzoek van Evert de Rooij had ik heel lang geleden een interview met Theo Sijthoff. Aan de uitwerking kwam ik echter nooit toe. Geen idee meer wat er de oorzaak van was, maar noem het gerust laksheid. Vele jaren later is het er alsnog van gekomen. WielerRevue heeft het toen ook betaald, maar nooit geplaatst omdat er geen goeie foto's bij te vinden waren. Mocht Fred, alhoewel geen bewonderaar van wijlen de man uit IJsselmonde, het verhaal alsnog willen publiceren, laat het me weten. De story staat nog op mijn harde (schijf, in dit geval) en kost je geen stuiver.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 08 november 2013 00:50:55

Zou WielerRevue destijds mijn stuk over wijlen Theo betaald hebben, ik had het nu natuurlijk niet zonder toestemming van de boys uit Groningen gratis aan slogblog kunnen aanbieden. Het was echter wijlen Wielermagazine dat betaalde en niet plaatste wegens gebrek aan bijpassende foto's. Foutje. Sorry!

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 08 november 2013 10:33:25

Stuur maar op

Beste Han, Stuur maar dat verhaal van Theo. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 08 november 2013 12:11:33

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web