ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Het balhoofdplaatje van Otto …

Georges Catte, in 1917 geboren in Belfort, was 22 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Frankrijk was al in 1939 met Duitsland in oorlog. Die oorlog heeft hem als coureur, net als veel andere renners in die tijd, nogal in de weg gezeten. Dat is waarschijnlijk de reden waarom er niet veel uitslagen van hem zijn terug te vinden. Hij is echter in geen enkele wielerdiscipline kampioen van Frankrijk geweest, dat is na te gaan. Toch staat hij in de nationale kampioenstrui van Frankrijk op dit plaatje afgebeeld. 
Voorzover compleet is zijn palmares bescheiden. In 1939 werd Catte 32ste in het nationaal kampioenschap cyclocross. Geen prestatie met eeuwigheidswaarde, zeker als je bedenkt dat ... 
... er 110 renners aan de start stonden, waarvan er 38 voortijdig afstapten vanwege het beestachtige weer. In 1941 werd Catte tweede in de Trophée des Grimpeurs, achter de veel bekendere meervoudige Tourdeelnemer Jean-Marie Goasmat. Dat is vermoedelijk de mooiste uitslag geweest in zijn korte carrière. Een andere uitslag die ik van hem heb gevonden was een 31ste plaats in het nationaal criterium van 1946. 
In de oorlog sloot Catte zich aan bij de Maquis, de Franse verzetsbeweging op het platteland. Hij werd daar al gauw leider van een gevechtsgroep. Na de oorlog werd hij geëerd met diverse onderscheidingen, zoals het oorlogskruis 1939–1940 met bronzen ster; het erekruis van de vrijwillige strijders van de Résistance (het verzet); het oorlogsherdenkingskruis 1939–1945; de eremedaille voor het verzet tegen de deportatie. Behalve deze oorlogsonderscheidingen werd hij vanwege zijn maatschappelijke verdiensten ook tot ridder in de orde van de nationale verdienste benoemd, terwijl hij tevens werd onderscheiden met een erkentelijkheidsmedaille van de republiek en een gouden, zilveren en bronzen medaille van het ministerie voor jeugd en sport, kanselarij vanwege zijn verdiensten voor de wielersport. 
Georges Catte begon na de oorlog in zijn geboorteplaats een groothandel in fietsen. Hij voerde zijn eigen merk en deed daarmee de waarheid een klein beetje geweld aan. Dat mocht hij, want van mij mag zo’n moedig man en nationale held zichzelf een tricolore toedichten? Georges Catte is 94 jaar oud geworden. Zijn bedrijf bestaat echter nog steeds onder supervisie van zijn oudste zoon. 
Tot volgende week!
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 27 februari 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web