ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de wasserette van Henk …

Dit is de eerste nationale kampioenstrui in een reeks van vijftien die Arie van Vliet op het onderdeel sprint in een al ver verleden heeft behaald. Twee bij de amateurs en dertien bij de profs. De eerste in 1935 en de laatste in 1956. Daar zit maar liefst 21 jaar tussen. En passant was de bebrilde Woerdenaar vier keer wereldkampioen. In 1936 bij de amateurs en in 1938, 1948 en 1953 bij de profs. Hij was in zijn vak een geweldenaar en als er geen Tweede Wereldoorlog was geweest, de periode dat er geen WK’s konden worden georganiseerd, dan zou hij zeker de vijf wereldtitels van ... 
... Piet Moeskops hebben geëvenaard en vrijwel zeker hebben overtroffen. 
Arie was een man met veel humor, maar ook iemand met principes. Zo vond hij dat het gemeentebestuur van Woerden, waar hij is geboren en zijn hele leven heeft gewoond, wel wat scheutiger met waardering had kunnen zijn. Hij had de naam van het Zuid-Hollandse kaasstadje in heel Europa uitgedragen, maar was daarvoor nooit door de gemeente onderscheiden. Dat kwam ongetwijfeld door de overwegend gereformeerde bevolking, een meerderheid die vond dat je op Dag des Heeren niet behoorde te sporten. 
Pas dertien jaar na zijn afscheid van de actieve wielersport in 1957 toen hij op 41-jarige leeftijd nog tweede werd bij het WK, ontstond er een initiatief om de beroemdste Woerdenaar aller tijden te huldigen. Er werd geld ingezameld en de Oostenrijkse beeldhouwer José Pirkner kreeg de opdracht een beeld ter ere van Arie te ontwerpen. 
Het werd een prachtig kunstwerk dat twee verstilde sprinters voorstelt, die elkaar geconcentreerd beloeren. Jac Zwart besteedde er op deze plaats al eens aandacht aan. Zie: http://wielersport.slogblog.nl/post/1/4929
Toen het bronzen sculptuur op twintig meter afstand van zijn voordeur werd onthuld, ontbrak Arie bij de feestelijkheden. Voor hem hoefde het niet meer na al die jaren; ze waren te laat. Een man met principes. 
Tot volgende week!
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 25 februari 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web