ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Herinneringen bij een foto …

De Tour de France van 1973 startte in Nederland. Na Amsterdam in 1954 was in dat jaar Scheveningen aan de beurt. Het begon met een proloog op de Boulevard, met de stralende Pier van Zwolsman en het enigszins vervallen Kurhaus (nu is het andersom) als grote blikvangers. Dat Zoetemelk die proloog zou winnen en de eerste gele trui mocht aantrekken had de Tourdirectie niet gedacht, anders hadden ze de rampzalige Nederlandse Canada Dry-ploeg nooit een startbewijs gegeven. Er was dat jaar geen andere Nederlandse ploeg en dat kon ... 
... natuurlijk niet met een start in Nederland. 
Zo kreeg de ploeg van Vissers op het laatste moment nog het fiat van Tourdirecteur Felix Lévitan. Met Joop Zoetemelk, Tino Tabak, Gerard Vianen en Wim Schepers in buitenlandse ploegen en acht Nederlanders in de armoedeploeg van Ton Vissers stonden er twaalf Nederlanders aan de start. Van Canada Dry reden slechts twee landgenoten de Tour uit. Jan Krekels en Theo van der Leeuw, twee Limburgers. 
Bijna had Van der Leeuw nog de zestiende etappe gewonnen met aankomst in Bordeaux. Met nog acht kilometer te gaan was de Limburger uit het peloton ontsnapt en hij gaf alles om uit de greep van de groep te blijven. De aankomst was op een circuit waar nog twee omlopen gereden moesten worden. In de eerste ontsnapte een tweede renner uit het peloton die Van der Leeuw wist te achterhalen om zodra hij aansluiting had bij Theo in het wiel te kruipen. Die sterke Limbo mocht het werk doen en Willy Teirlinck zou het dan wel afmaken. Daar voelde de Nederlander natuurlijk niets voor en hij kneep in de remmen. In de massasprint werd ploeggenoot Jan Krekels nog veertiende en dat en de ontsnapping van Theo waren de redenen waarom Jean Nelissen hen op deze foto interviewde. 
Een moment om te herinneren aan de hand van deze mooie foto uit het archief van Theo van der Leeuw, een absolute karakterrenner, die het in zijn carrière, maar ook in zijn verdere leven niet altijd heeft meegezeten. 
Door Fred van Slogteren, 24 februari 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web