Het balhoofdplaatje van Otto

© Otto Beaujon

“Shrapnell-Giacomelli is een kleine Belgische fietsenmaker in Geraardsbergen. Het bedrijfje is in 1898 begonnen als leverancier van fietsen-op-bestelling en die formule is tot op de dag van vandaag van kracht. Wanneer het bedrijf van smid Oscar Devleeschauer de merknaam Shrapnell heeft laten deponeren, heb ik (nog) niet kunnen ontdekken. In België is het zoeken naar zo’n depot veel moeilijker dan in Nederland, want niemand heeft dat in die tijd bijgehouden, terwijl we in ons land kunnen terugvallen op de onvolprezen Amla-boekjes. Ik denk echter dat Shrapnell - dat granaatscherf betekent en is vernoemd naar H. Shrapnell, de generaal die voor het eerst de fragmentatiebom gebruikte in de Krimoorlog - pas in of na de eerste wereldoorlog als een toen wat modieuze merknaam gekozen is.
De bekendste renner die ooit op een ...

... Shrapnell gereden heeft, is Jef ‘Poeske’ Scherens geweest, de fameuze Belgische topsprinter en zevenvoudig wereldkampioen van net voor en net na de tweede wereldoorlog. En natuurlijk Albert Ritserveldt, schoonzoon van Devleeschauer, die in 1936 kampioen van België was en in 1939 als winnaar van Luik-Bastenaken-Luik werd gehuldigd.
In 1983 voegde de vierde generatie Devleeschauer de merknaam Giacomelli toe. Dat klonk lekker Italiaans en dat was toen kennelijk een onweerstaanbaar toegevoegd verkoopargument. De merknaam was overigens wel aan een bescheiden renovatie toe, want niemand zal ontkennen dat Shrapnell een wat gedateerde naam is. Shrapnell zat in die jaren links van de weg als je uit Parike kwam en misschien komen we er dit jaar met de Ronde van Vlaanderen wel weer langs.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 5 januari 2007 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web