Al weer een mooi boek van Peter Ouwerkerk

Vanavond begint in Ahoy’ de Zesdaagse van Rotterdam. Voor de 25e keer nog wel en dat is een behoorlijke mijlpaal die herdacht moest worden, besloot auteur Peter Ouwerkerk. Hij ging aan de slag en bijgestaan door vijf co-auteurs en de onvermijdelijke Huisdichter Cornelis ging hij aan de slag. Het resultaat is een prachtig boek geworden met de titel ‘Op de Rotterdamse latten’. Wielerboeken worden steeds mooier en strijden onderling om een ereplaats in de boekenkast van iedere wielerliefhebber. Die ereplaats mag dit boek wat mij betreft hebben, want de zesdaagse komt in een lichtvoetige en overzichtelijke stijl in al zijn aspecten aan de orde. Er is aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van het fenomeen Zesdaagsche en uiteraard voor de eerste vooroorlogse edities van de Rotterdam SIX. Vedetten uit die tijd als Jan Pijnenburg, Piet van Kempen en Cor Wals krijgen volop aandacht. Die twee zesdaagsen uit lang vervlogen tijden kregen pas weer een vervolg in 1968 toen het fenomeen ...

... Peter Post op het toppunt van zijn zesdaagseroem stond. Amsterdam was de Maasstad in 1966 al voorgegaan, maar Rotterdam heeft de hoofdstad daarna ruimschoots overvleugeld. Zeker toen Post na zijn afscheid als renner als wedstrijdleider de touwtjes strak in handen nam en er een geweldig sportief amusementsfestijn van maakte met iedere avond een uitverkocht huis. Na het afscheid van de voorlopig laatste Nederlandse vedette – René Pijnen – nam de belangstelling af. De wielerbaan werd uit Ahoy’ gesloopt en jarenlang was Gent het enige toevluchtsoord in de Benelux voor de rechtgeaarde SIX-liefhebber. Maar zie een nieuwe generatie – onder aanvoering van echte diehards als Frank Boelé, Harry Mater, Bertus Raats en nog een hele pluk anderen trad aan om de zesdaagse weer op de agenda te krijgen. Amsterdam beet wederom het spits af, maar Rotterdam volgde snel en ook Maastricht staat weer op de kalender. In het boek uiteraard veel aandacht voor de grote vedetten als Post, Sercu, Pijnen, Duyndam en de mensen die de zesdaagse mogelijk maken. Zoals de gangmakers (Joop Zijlaard), de juryleden, de speakers, de verzorgers, de rondemissen, de loopjongens, de sponsors en de materiaalverzorgers. Jan van Vliet is het prototype van de mekanieker. Zijn ontboezeming over het gearingblad raakt het wezen van de echte zesdaagsecoureur. Om de zilveren kettingen te smeren gebruikt de ras-Rotterdammer maar één druppeltje olie om te voorkomen dat de renners zwarte sokken krijgen. “Ze zijn ijdel in wezen, die renners. Het zijn artiesten. Want als ze winnen, dan willen ze daar niet als een oude viezerik staan.”
Het boek bevat veel moois, maar ook een minpuntje. Waarom aandacht voor Wimpie Koopman? Een bladzijde vol nog wel. Koopman heeft nooit in de Rotterdamse zesdaagse gereden en hij staat alleen in het boek omdat hij als junk een beklagenswaardige dakloze zwerver is geworden. Dat is goedkoop scoren en dat heeft dit boek helemaal niet nodig. Verder van harte aanbevolen.

Op de Rotterdamse latten
Peter Ouwerkerk
Uitgeverij: De Buitenspelers
ISBN 90-71359-01-8
Prijs: € 34,50

Door Fred van Slogteren, 4 januari 2007 12:00

Peter Ouwerkerk

In een reactie per e-mail stelt Peter Ouwerkerk dat zijn boek niet alleen over de Zesdaagse van Rotterdam gaat, maar ook over de ambiance van de wielerbaan in Ahoy'. Daarin speelde Wim Koopman wel degelijk een rol. Waarvan akte. Bedankt Peter.

Geplaatst door Fred, 05 januari 2007 12:40:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web