Het balhoofdplaatje van Otto …

Phillips –met twee ellen- was tot 1960 qua omvang een waardig tegenhanger van Raleigh. Het Engelse merk uit Birmingham is in 1908 ontstaan toen een smid, J.A. Phillips, een aantal kleinere toeleveranciers overnam, zijn bedrijfsnaam deponeerde (J.A. Phillips & Co.) en complete fietsen ging maken. Phillips deed zaken met Brampton (versnellingsnaven), Brooks (zadels), Walton & Brown (buizen, fittings). Net als de twee andere grote fietsenconcerns in Engeland (BSA en Raleigh) hadden ze hun eigen toeleveranciers. Zo betrok Raleigh de onderdelen van onder andere Sturmey –Archer, Lycett en Reynolds. En hoewel een Phillips herenfiets van ... 
... afstand als twee druppels water leek op een Raleigh, hadden beide van dichtbij toch iets onmiskenbaar eigens.  
Phillips was verder een hele grote toeleverancier van onderdelen. Ook in Nederland gebruikten veel fietsenfabrikanten bijvoorbeeld sturen en remstangen van Phillips. Ze konden alles leveren, crankstellen, velgen, naven, noem maar, Phillips kon het leveren. De slogan ‘Renowned the World over’ (over de hele wereld vermaard) was dan ook niet helemaal onterecht. 
In 1956 vormde Phillips de spil van de nieuw opgerichte British Cycle Corporation, in een fusie met Armstrong cycles, Hercules en Walton & Brown. Maar een paar jaar later, in 1960  werd vrijwel alles wat er van de fietsenindustrie in Birmingham over was, overgenomen door Raleigh, de grote slokop uit Nottingham. Phillips (eigenlijk: BCC), Norman, en Sun werden overgenomen. Enkele jaren eerder had Raleigh al BSA en Triumph Bicycle Divisions overgenomen. Sommige merknamen (zoals Brooks) werden zorgvuldig behandeld, maar andere resoluut geschrapt of in licentie uitgegeven aan fietsenmakers in India. 
Phillips heeft overigens in de vijftig jaar van zijn bestaan geen kruimel uitgegeven aan de wielersport, ik heb er tenminste in al die jaargangen van Cycling Weekly nooit iets over kunnen vinden.
Tot volgende week!
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 30 januari 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web