Henk Faanhof (1922-2015)

Vlak voor ik gisteravond richting bed koerste, keek ik nog even op teletekst. Ik las met schrik de mededeling dat Henk was overleden. Ik had het nog niet verwacht. Weliswaar was de oudste nog levende Nederlandse Tourrenner een krakende wagen, maar de geest was nog prima en je kon nog met hem over van alles en nog wat praten. En nu is hij er niet meer. 
Henk was een fijn mens, iemand die altijd het goede in mensen en het leven zag en nooit kwaad sprak over wie dan ook. Hij sprak met trots over zijn wereldtitel in 1949 en zijn winst in een ... 
... Touretappe in 1954 (350 kilometer, ga er maar aan staan!) en iedereen die ter sprake kwam was zijn vriend. 
De laatste jaren werd hij steeds eenzamer. Omdat hij nog maar iets van honderd meter kon lopen (dan moest hij even gaan zitten) was zijn wereld erg klein geworden, zeker toen RIH Sport, op vijftig meter van zijn voordeur, de deuren sloot en hij zijn loopje kwijt was. Hij was gek op wielerfeestjes en – bijeenkomsten die hij – altijd zwierig gekleed - trouw bezocht met zijn vaste chauffeur Henny Marinus. In de hoop zijn lijflied te kunnen zingen en hoewel het steeds minder mooi zijn keel uitkwam, gunde iedereen hem de aandacht voor zijn vertolking van My Way. Frank Sinatra was zijn held en wie hem belde hoorde vaak op de achtergrond the swingende voice van Ol’ Blue Eyes
De laatste keer dat ik bij hem was, vroeg ik hem naar zijn eenzaamheid. Hij zweeg lang, trok toen een laatje open in de lage tafel waar we aan zaten, pakte een stapeltje rouwkaarten en uitgeknipte krantenberichten en noemde een voor een de namen van zijn vrienden die hem in de laatste jaren waren ontvallen. Gé Peters, Herman Krott, Peter Post, Jan Derksen, Henk Bruijntjens en zo ging het nog even door. De dood van Jef Janssen vorig jaar, waardoor hij de oudste Nederlandse Tourrenner werd, zal hem geen plezier hebben gedaan, want ook Jefke was een vriend. Hij een man die zijn hele leven zeer actief is geweest als wielrenner, clubbestuurder, zakenman en nog veel meer voelde schrijnend dat hij in de huidige maatschappij niet meer nodig was. 
Het enige dat hij nog voor ons kon doen, was zingen. 
I’ve loved, I’ve laughed and cried,
I’ve had my fill, my share of losing.
And now, as tears subside,
I find it all so amusing.
To think, I did all that,
And may I say – not in a shy way.
Oh no, oh no not me,
I did it my way!
Rust zacht Henk, je hebt het op jouw manier voortreffelijk gedaan. Mijn oprechte deelneming aan zijn zoon en dochter en verdere nabestaanden. Henk has reached the final curtain. (Foto: © T&T Tekst & Traffic, gemaakt op 12 september 1997)
PS. Luister op YouTube ook eens naar de uitvoeringen van My Way door Samantha Jones en Shirley Bassey. Kippenvel.
Door Fred van Slogteren, 28 januari 2015 9:00

Henk Faanhof

Mooi stukje over Henk Faanhof.
Met dank aan Koos Tacx en vrienden heeft Henk jaarlijks en jarenlang contact onderhouden met veel oud wielrenners.
Henk Faanhof is nu niet meer de oudst levende Nederlandse Touretappewinnaar, de fakkel wordt overgenomen door Gerrit Voorting. Er is echter een record dat hem nooit meer afgepakt zal worden. Henk Faanhof is de Nederlander die het langst in tijd moest fietsen om een Touretappe te winnen. In 1954 won hij de etappe Angers-Bordeaux in 10.03’.25’’. Cees Haast had in 1967 in de etappe Clermont Ferrand-Fontainebleau dit record kunnen breken, maar hij werd vijfde. Paul Lemeteyer won in 11.12’47’’.

Geplaatst door Piet van der Meer, 28 januari 2015 20:37:33

Instructeur

Heb nog les gehad van Henk voor het diploma jeugdleider. Was in 1970. Was een prima leraar.

Geplaatst door Harry Blokker, 29 januari 2015 19:00:08

Fakkel

Beste Piet triest te vernemen dat nu ook Gerrit Voorting is gaan hemelen, en maar kortstondig Fakkeldrager was, wat leeftijd betreft, ja was een goed opvolger van Henk Faanhof, in minuten gemeten aardig wat, maar in dagen echter kort, ik hoop dat zij ruste in vrede, ook dat hebben deze oud Tourrenners verdiend, en Piet weet je inmiddels al wie nu de Fakkeldrager is, ik verdenk jouw ervan dat je al in de boeken gedoken ben, om dit eerdaags te vermelden, gegroet allen Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 30 januari 2015 16:59:11

Ontmoeting Henk Faanhof

Ik heb de hr Henk Faanhof voor het eerst ontmoet en gesproken bij de afscheids-rit Van RIH in mei 2012 samen met Willem van der Kaaij ,prachtig deze man te ontmoeten die ook nog met Fausto Coppi had gereden aan Wilem vroeg ik een handtekening op een grote poster met een RIH fiets erop Ik was te bescheiden om ook een handtekening aan Henk te vragen.Helaas zijn beide er niet meer .

gr Chris uit Amsterdam

Geplaatst door Chris, 19 juni 2015 21:23:54

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web