Uit de wasserette van Henk …

Dit is een bijzondere trui uit de garderobe van Koos Moerenhout. Hij was een goede renner, van vele markten thuis, maar geen klimgeit. De bergen waren doorgaans een kwelling voor Koos. Maar dit is toch echt de bergtrui van de Ronde van Valencia. Hoe hij dat geflikt heeft, heb ik niet kunnen achterhalen, maar hij was in 2000 toch echt de bergkoning in een etappekoers over vijf dagen in een aangenaam prettig Spaans voorjaarszonnetje. 
Als ik de uitslagen van de etappes bekijk dan heeft Koos in geen enkele rit bij de eersten gereden en ook in het klassement bekleedde hij ... 
... geen toppositie. Waarschijnlijk is het dus dat hij in een bergetappe lang voorop heeft gereden en later is ingehaald om naamloos in de achterhoede te eindigen. Bij gelegenheid zal ik het hem nog eens vragen.
De aandacht van de pers ging ook niet uit naar onze Koos, maar naar twee vedetten die iets goed hadden te maken. Abraham Olano, de wereldkampioen van 1995 en Marco Pantani, de Tourwinnaar van 1998, die een jaar later uit de Giro werd gehaald vanwege een te hoog hematocrietgehalte. De Ronde van Valencia was zijn eerste etappekoers waarin hij zichzelf kon revancheren. De kale klimmer bakte er helemaal niets van en haalde het einde niet. Het definitieve van zijn leven werd in die week al wel zichtbaar.
Abraham Olano deed het beter. De Spanjaard had in 1999 gefaald in de Ronde van Spanje en dat werd hem in de pers zwaar aangterekend. Hij had geconcludeerd dat hij iets aan zijn gewicht moest doen. Daarom hield hij zich een winter lang aan een streng dieet, werkte onmenselijke trainingsschema’s af en verscheen in Valencia drie kilo lichter aan de start. Het resultaat mocht er zijn, want Olano werd de triomfantelijke winnaar van de 58ste Vuelta a Valanciana. Erik Dekker was met een veertiende plaats de beste Nederlander, maar Koos Moerenhout hield aan deze ronde een blijvende herinnering over in de vorm van deze trui. 
Waarom hij het kleinood dan aan mij gaf? Ik ben er natuurlijk hartstikke blij mee en denk dat hij nog wel exemplaar zal hebben. Leer mij Koos kennen.
Tot volgende week!
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 28 januari 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web