Herinneringen bij een foto …

Dit is een familiekiekje gemaakt voor de start van de Joop Zoetemelk Classic in 2010. Het was toen dertig jaar geleden dat Joop de Tour de France had gewonnen en in het clubhuis van zijn vereniging Swift in Leiden was een bijeenkomst georganiseerd om Joop nog eens in het zonnetje te zetten. Op het proscenium waren een aantal mensen verzameld die Joop goed kenden en ik mocht ze als presentator wat vragen stellen. De van het tv-programma De Wereld Draait Door bekende huisdichter Nico Dijkshoorn was daar ook aanwezig en die was niet te beroerd om een gedicht over Joop voor te dragen. 
Een leuke bijeenkomst en oud-renner ... 
... Hans Egberts heeft deze foto gemaakt van de familie Zoetemelk. Joop is natuurlijk makkelijk te herkennen. Geheel rechts staat Karl, zijn zoon, die ook een goede wielrenner is geweest maar al spoedig inzag het talent van zijn vader te missen. Links staat Jan van Vonno, de zoon van Joop’s zuster Lia en de man tweede van links is Frans Zoetemelk, de jongste broer van Joop. 
Frans is ook wielrenner geweest, maar had de last mee te dragen dezelfde naam te hebben als de beste renner die Nederland heeft voortgebracht. Dat vond hij niet zo erg, maar wel om overal waar hij kwam aangesproken te worden als de broer van Joop Zoetemelk. “Ik ben Frans Zoetemelk en Joop is toevallig mijn broer”, zei hij dan enigszins gepikeerd. 
Ik schrijf die laatste zinnen in de verleden tijd, want op 4 februari 2012 is Frans verdronken. Achter zijn huis in het meertje Koppoel, waar hij als natuurijskenner de sterkte van het ijs moest testen voor de organisatie dat de betrouwbaarheid van natuurijs landelijk in de gaten houdt om schaatsliefhebbers te informeren. 
Frans zakte door het ijs en was kennelijk zodanig door de kou bevangen dat hij niet meer in staat is geweest zichzelf te redden. Het is al weer bijna drie jaar geleden, maar in Rijpwetering is hij vast nog niet vergeten. Tijdens hun leven vallen bescheiden mensen als Frans niet zo op, maar pas als ze er niet meer zijn worden ze vreselijk gemist vanwege hun warmte en goedheid. (Foto: © Hans Egberts)
Door Fred van Slogteren, 30 december 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web