Uit de ordners van Jan …

Over vier maanden hoopt hij zijn 79ste verjaardag te vieren. Raymond Poulidor, ook wel bekend als Poupou of De Eeuwige Tweede. Hij was als beroepsrenner actief tussen 1960 en 1977 en (niet alleen in Frankrijk) immens populair omdat hij zich zo makkelijk kon schikken in zijn rol van underdog en tegenslagen kon incasseren. Zijn tweede bijnaam dankte hij aan het feit dat hij in vele wedstrijden net naast de hoofdprijs greep. Onder meer in de Ronde van Frankrijk werd hij driemaal tweede (1964, 1965 en 1974). En hoewel altijd een van de favorieten reed hij in ’s werelds grootste koers nimmer in de gele trui. Anno nu kennen we Poulidor natuurlijk als ... 
... de schoonvader van Adrie van der Poel en de opa van diens zonen Mathieu en David. 
Zondag 2 oktober 1977 was een memorabele dag in de geschiedenis van de Franse wielersport. De Grand Prix des Nations betekende het afscheid van Raymond Poulidor maar ook  de definitieve doorbraak naar de top van Bernard Hinault. In Cannes zette de 41-jarige na negentig uiterst slopende kilometers tegen het horloge de fiets aan de kant, hoewel hij nog werd toegejuicht door tienduizenden toeschouwers. Zeventien jaar lang streed hij mee in de voorste linies van het peloton en ging daarna direct aan de slag als commentator van wielerevenementen bij de Franse radio- en televisie. 
Geen genade
Onder de negentien coureurs die in Cannes aan de start van de Grand Prix des Nations stonden, bevonden zich drie landgenoten, te weten Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann en Fedor den Hertog. Ook Freddy Maertens, de winnaar van 1976, was present. De 22-jarige Hinault kende geen genade met zijn tegenstanders. Hij had ruim drie minuten voorsprong op Zoetemelk, die hiermee een teleurstellend seizoen van een sterke afsluiting voorzag. Verrassend was de afgang van Maertens. Voor de Belg was het een grote afgang. Hij was nergens en eindigde op een voor hem beschamende elfde plaats. Fedor leverde een knappe prestatie door de vijfde plaats op te eisen. Hij verdeelde zijn krachten goed en reed een regelmatige koers en eindigde net voor Knetemann. Poulidor werd in zijn laatste officiële wedstrijd zestiende. 
Uithangbord
In een kort daarna gehouden interview zei de bewierookte Fransman: “Dat was het dan, het is voorbij. Ik ben bij het verlaten van de actieve wielersport een gelukkig man. Het meest zie ik op om volgend jaar Parijs-Nice en Milaan-San Remo op televisie te moeten zien. Niet leuk!” Als commentator bij radio en tv en was hij jarenlang het PR-uithangbord voor tal van bedrijven. Ook verschenen er twee biografieën. Hij houdt van het contact met het publiek en geniet nog steeds als mensen hem herkennen. 
Tot volgende week!
Jan Houterman
Door Fred van Slogteren, 29 december 2015 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web