Van de smalle bandjes naar de gladde ijzers …

Soms komt de combinatie van wielersport en schaatsen uit een onverwachte hoek. Daarom dit keer het verhaal van een wielrennende opa en een kunstschaatsende kleindochter uit het Westland, het centrum van de Nederlandse glastuinbouw. Kleindochter Desirée ken ik als een inspirerende trainster bij onze kunstrijvereniging IJsfun in Den Haag, waar ze met haar leerlingen naar schaatsdiploma's toewerkt en mooie shownummers oefent. Haar opa ken ik als een enthousiaste vrijwilliger bij de grotere en kleinere kunstschaatsevenementen op het Haagse sportcentrum De Uithof, zoals de jaarlijkse internationale Challenge Cup en de traditionele Kleine Sterren Stralen Ook (KSSO) eindshow. In het ruim ... 
... veertigjarige bestaan van De Uithof is opa één van de onmisbare vrijwilligers bij deze evenementen.
Hoewel ik beide al jaren ken was het mij niet bekend dat Dik, zoals we opa allemaal kennen, lang geleden een niet onaardige wielrenner is geweest. Hoe het ter sprake kwam weet ik niet meer, maar ik spitste de oren toen ik hem hoorde zeggen: “Ja, in Zandvoort was ik tweede in het Nederlands kampioenschap voor  aspiranten. Achter, ja? Hoe heette die ook al weer?” Allerlei namen flitsten door mijn hoofd maar hij wist het eerder: “Riethoven, dat was hem.Die was nog beter dan Jan Janssen. In Berkel vloog ik uit de bocht en lag ik op straat, maar de Capitolronde heb ik een keer gewonnen.” Zo ging het nog even door, in onvervalst Westlands, dat toch weer net even anders is dan het ‘Haags’ van de kaueh klaueh. Toen hij weer iets vrijwilligs ging doen, bedacht ik me dat ik weer een onderwerp had voor deze rubriek.
Wielersuccessen
Dik Tork (op de foto 2e van links) werd op zijn veertiende lid van wielervereniging HRC Hollandia in Den Haag hoewel hij pas op zijn dertiende had leren fietsen. Zijn naam kwam voor het eerst in de uitslagen voor bij de Ronde van de Haagse Fruitmarkt in 1956, waar hij bij de adspiranten als zevende eindigde. Volgens de archieven van het blad Wielersport nam ook Nederlands eerste Tourwinnaar Jan Janssen deel aan die aspirantenwedstrijden. Een jaar later won Tork, nog altijd bij de adspiranten, diezelfde Fruitmarktronde en voegde er overwinningen aan toe in de vermaarde Ronde van Capitol in Den Haag op Bevrijdingsdag en de Ronde van Rijswijk.
Janssen en Ottenbros
In de zomer van 1957 stond Dik op het autocircuit van Zandvoort met zeventig andere deelnemers aan de start van het Nederlands Kampioenschap voor aspiranten. Hij moest inderdaad slechts één renner voor laten gaan en dat was Reinier Riethoven, een groot talent uit een bekende Leidse wielerfamilie. Reinier zou een jaar later dodelijk verongelukken in de Acht van Chaam. Met zijn tweede plaats liet Dik de later bekende Haagse renners Wim Schuling, Leo Althuizen en Ab Kettenis achter zich, terwijl hij ook de latere wereldkampioen van 1969, Harm Ottenbros, wist voor te blijven. In de rest van het seizoen reed Dik nog meerdere keren kort met onder andere een derde plek in Ridderkerk en een tweede in Heemskerk. In 1958 kom ik in het blad Wielersport nog maar één uitslag tegen. Een zevende plaats achter winnaar Jan Janssen met later bekende renners als Jac Mesters, Piet van der Touw, Ab Kettenis en Gerrit de Wit bij de eerste tien. 
Toerfietser
De prille wielercarrière van de beloftevolle Westlander werd wreed afgebroken toen hij op zijn zeventiende moest gaan werken om het gezinsinkomen te helpen verdienen. Vele jaren later zou hij de racefiets herontdekken als een enthousiast toerfietser, maar daar kwam hij Jan Janssen en Harm Ottenbros niet meer tegen op zijn ritten door het Westland en langs de kust, waar de wind altijd vrij spel heeft. Door de omstandigheden van toen is zijn wielercarrière in de knop gebroken en niemand kan zeggen hoe ver hij had kunnen komen. Daarom koestert hij de herinnering aan een korte maar veelbelovende wielerloopbaan.
Sjoukje en Joan
Kleindochter Desirée (foto) leerde al op vroege leeftijd schaatsen en werd al snel kind aan huis op De Uithof. Een aantal jaren was ze op nationaal niveau actief in de solo competities van het kunstrijden, de sport waarin de beleidsmakers al zo lang op zoek zijn naar de opvolgsters van Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel, de kampioenen uit de tijd van opa Dik. In de afgelopen jaren heeft Desirée zich meer toegelegd op het showrijden, waarbij minder nadruk ligt op technische hoogstandjes als de Dubbele Axels en de Rittbergers en er meer ruimte is voor expressie en het op het ijs uitbeelden van een verhaal. 
Sumoworstelaars
Desirée was al eens vierde in het NK met haar vertolking van de Westlandse tuinder. De afgelopen twee seizoenen werd ze zelfs Nederlands kampioen in het showrijden voor kwartetten. Met haar schaatsvriendinnen Gina, Martine en Stacy wist ze eerder dit jaar met een ludieke Sumoworstelaarsact haar titel te verdedigen. Ook probeert Desirée het trainersvak onder de knie te krijgen en is ze druk bezig met het behalen van de daarvoor vereiste diploma’s.
De wielrennende opa en de kunstschaatsende kleindochter weten dus allebei wat het is om het podium van een Nederlands kampioenschap te beklimmen. Als duo dragen ze bij aan de traditionele band tussen het Westland en hun twee sporten die enerzijds zo verschillend zijn, maar anderzijds zoveel overeenkomsten hebben. Rond De Uithof fietsen er altijd pelotonnetjes wielrenners, trimmers en mountainbikers, terwijl op de ijsbaan de kilometervreters op de gladde ijzers actief zijn, in stilte biddend om weer eens over het natuurijs in de Westlandse vaarten en kanalen te kunnen glijden. Als het aan Dik en Desirée ligt, mag het altijd zo blijven.
IJs en wieler dienende, tot volgende week!
Ad van der Linden
Door Fred van Slogteren, 27 december 2014 10:00

Dik Tork

Ik ken Dik Tork van Hollandia,ik was iDEAL ik 3 jaar jonger als Dik,ik won niet met fietsen maar wel met het biljarten na afloop ( wij hadden thuis een biljart) Dik was groot en sterk,en een goede eindsprint,en je kon ook lachen met hem hij was ondeugend !
Bij Doejaarden altijd gezellig,met de Platters in de juke box.Mijn broer Joop Sanders heeft ook jaren bij Hollandia gereden, van 1956 t/ m 1960

Geplaatst door Jelle Sanders, 28 maart 2015 00:06:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web