Herinneringen bij een foto …

Voor het blad Wielerrevue heb ik jarenlang nostalgische stukjes geschreven over allerlei wielermensen, dan wel -gebeurtenissen. Ik mocht van Evert de Rooij de onderwerpen zelf kiezen en een daarvan op mijn verlanglijstje was het nog eens bijeenbrengen van de Vier Musketiers. Dat was de benaming van een viertal amateurrenners van vlak na de oorlog, die in Nederland en België de koersen afstroopten en elkaar waar mogelijk hielpen om maar zo veel mogelijk prijzen en premies te winnen en die na afloop broederlijk te verdelen. 
In 2002 zag ik mijn  kans schoon toen Peter Post mij op het spoor zette van Piet de Vries, ... 
... Nederlands kampioen op de weg bij de amateurs in 1947. Gerrit Voorting wist ik wel te vinden en de andere twee musketiers waren niet meer onder ons. Gerard van Beek overleed in 1951 na een val op de winterbaan van Berlijn en Harm Smits was in 1988 overleden. Maar De Vries en Voorting waren nog springlevend en voor mannen van toen om en nabij de tachtig jaar nog zo vitaal als jonge kerels. 
We maakten een afspraak bij De Vries op zijn kantoor in Rotterdam en ik pikte Gerrit op bij het grote wegrestaurant met die fly over langs de A4 ter hoogte van Hoofddorp. Cor Vos zou ook even langskomen voor de foto en om het een beetje aan te kleden had ik bij een Rotterdamse feestwinkel een degen gehuurd en een musketiershoed gekocht. Daarmee gingen Piet en Gerrit een voor een op de foto en Cor monteerde de twee plaatjes vakbekwaam aan elkaar. 
Van het interview herinner ik me vooral dat de mooie wielerverhalen over tafel vlogen, de een nog mooier dan de ander. Ik denk niet dat Gesink en Mollema over vijftig jaar zoveel te vertellen zullen hebben. Maar ik kan me vergissen.(Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 23 december 2014 10:00

De viet muskettiers

Ik heb me verleden jaar bezig gehouden met alle uitslagen van Gerrit Voorting, zoals eerder geschreven de meest ondergewaardeerde Nederlanse profrenner ooit. Onderstaand zijn topdrie noteringen bij de amateurs in 1947 in Nederlandse wedstrijden (met dank aan Koos 't Hart). De namen Smits, Van Beek en De Vries komen vaak voor. Bij het NK 1947 werden ze 1 t/m 4. Tinus Kettenis hoort niet bij de vier muskettiers, maar misschien leuk voor Piet om zijn vader tegen te komen

1947
Zaandam , 1 Gerrit Voorting 2 Harm Smits
Rotterdam,1 Gerrit Voorting 2 Gerard van Beek 3 Piet de Vries
Halsteren,1 Gerrit Voorting 3 Gerard van Beek
Beverwijk,1 Gerard van Beek 2 Gerrit Voorting
St. Jansteen,1 Gerard van Beek 2 Gerrit Voorting
Zaandam,1 Gerard van Beek 2 Gerrit Voorting 3 Tinus Kettenis
IJzendijke,1 Piet de Vries 2 Gerrit Voorting
NK Valkenburg, 1 Piet de Vries 2 Gerrit Voorting 3 Harm Smit 4 Gerard van Beek
Scheveningen,1 Piet de Vries 2 Gerrit Voorting
Schiedam,1 Piet de Vries 2 Gerrit Voorting 3 Harm Smits
Kruiningen,1 Gerard van Beek 3 Gerrit Voorting
Ronde van Noord Holland, 1 Gerard van Beek 2 Piet de Vries 3 Gerrit Voorting

Geplaatst door Piet van der Meer, 24 december 2014 13:29:01

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web