Uit de beeldentuin van Jac …

 
Eugène Tamburlini werd vandaag precies 74 jaar geleden geboren als zoon van een naar Frankrijk gekomen Italiaanse vader en een Franse moeder. In 1948 bleek hij over talent als wielrenner te beschikken en trok hij een paar jaar later naar de regio Parijs. In 1954 won hij als onafhankelijke het eindklassement van de Tour of Great-Britain, waarin hij ook de achtste etappe op zijn naam bracht. Nadat hij dat jaar ook de Tour de Champagne had gewonnen werd hij een jaar later professional. Hij won als ... 
... prof, rijdend voor Gitane, het Circuit des Ardennes en de Tour de la Manche.
Na twee jaren als prof keerde hij in 1957 terug naar de amateurs en reed in 1958 weer in de categorie der onafhankelijken. In 1959 maakte hij op 25 oktober een einde aan zijn leven omdat hij zich, naar eigen zeggen, na gebruik van een dopingmiddel nooit meer de oude had gevoeld. Het was hem toegediend voor de start van de Grote Landenprijs, de tijdrit die destijds gold als het officieuze wereldkampioenschap tijdrijden.
Zijn vrienden van de wielerclub van Troyes hebben op zijn graf in Les Laubies een steen gezet die later, op initiatief van de gemeente, is verplaatst naar een plek net buiten het kerkhof en voorzien is van een plaquette.
Dit is voorlopig mijn laatste bijdrage. Ik hoop dat u deze rubriek leuk heeft gevonden en wellicht komt er nog een keer een vervolg.
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 19 december 2014 23:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web