Uit het museum van Hans

© Hans Middelveld

Ik denk dat de toenmalige stadiondirecteur Bessems – of was het nog Van den Berg – diep in de buidel heeft moeten tasten om dit deelnemersveld aan de start te krijgen voor de zogeheten kleine Tour de France wedstrijden op zijn betonnen piste. Tien dagen na de finish van de echte Tour in Parijs stonden zeven van de eerste tien van het eindklassement aan het vertrek in Amsterdam. Helaas zonder de winnaar Fausto Coppi, maar wel met Gino Bartali (2e), Jacques Marinelli (3e), Jean Robic (4e), Jacques Dupont (5e), Stan Ockers (7e), Sjeng Goldschmidt (8e) en Apo Lazarides (9e). Onder de overige deelnemers namen als Ferdi Kübler, die een ...

... jaar later de Tour zou winnen, en grote meneren als Rik Van Steenbergen, Briek Schotte, Marcel Kint en Raymond Impanis. De vijf Nederlanders moeten zich daar heel bescheiden bij hebben gevoeld, want Wim van Est en Gé Peters zouden pas twee jaar later in de Tour debuteren, Gerrit van Beek heeft de Tour nooit gereden en Henk de Hoog en Wim de Ruyter waren in dat jaar roemloos uitgevallen, zoals de gehele Nederlandse ploeg.
Nou geloof ik niet dat de helden van de Tour zich zo gelukkig zullen hebben gevoeld op die grote winderige baan en dat blijkt ook uit de uitslag. Ze reden een klassementswedstrijd met 10 klassementen en een koppelkoers. De klassementswedstrijd werd gewonnen door Gé Peters voor Wim van Est en Gerrit van Beek en de koppelkoers werd een prooi voor het duo Van Steenbergen-Kint, die samen heel wat zesdaagsen hebben betwist en elkaar daardoor blindelings konden vinden. Verrassend was de tweede plaats van Gino Bartali, maar die was gekoppeld aan een raszuivere pistier in de persoon van Gé Peters. De derde plaats was voor het koppel Ockers-Impanis en vooral Ockers had de nodige baanervaring. Voor de rest moet dat rondjes draaien een kwelling zijn geweest, zeker voor echte klimmertjes als Marinelli, Robic en Lazarides. Die zullen het hebben ervaren als de ‘vervanmijnbedshow’. Dan was er nog een landenwedstrijd in het achtervolgen, maar daar heb ik geen uitslag van kunnen vinden. Het zal voor de ware liefhebbers een mooie avond zijn geweest.

Namens Hans Middelveld tot volgende week!

Door Fred van Slogteren, 31 december 2006 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web