De Kus!

Toegegeven, er wordt op deze foto niet gekust, zoals in deze zaterdagse rubriek gebruikelijk is. Maar Harry Mater is gisteravond behoorlijk afgeknuffeld door alle aanwezige dames, want het was zijn feestje. Hij werd namelijk in de wieleradelstand verheven toen hij door Simon Meijn, hoofdbestuurslid van de KNWU, het gouden wiel kreeg opgespeld, de hoogste onderscheiding die een wielerman in dit land kan krijgen. Vanwege zijn vele verdiensten voor de wielersport gedurende meer dan een halve eeuw. 
Harry begon als een bescheiden wielrenner met meer ambitie dan talent, maar nadat hij dat eenmaal had ingezien werd hij van grote waarde voor het vaderlandse cyclisme. Hij werd ... 
... wedstrijdorganisator, privésponsor van tal van jonge wielertalenten, groot propagandist van de baansport en dan met name de zesdaagse, dernyraces en het stayeren. Was de man die er voor verantwoordelijk is geweest dat Peter Post met Panasonic in contact kwam, waarna de Amstelveense ploegbaas nog negen jaar lang grote successen kon behalen na de tien jaar dat hij met de Raleighploeg het internationale wielrennen beheerste. Met zijn schoonfamilie De Moor, was hij mede-verantwoordelijk voor de profploeg Ormas Sharp, die er voor zorgde dat een twaalftal Nederlandse profs hun sport konden blijven beoefenen toen de grote ploegen geen belangstelling voor ze hadden. En natuurlijk als organisator van de vermaarde RAI dernyrace. Tien jaar lang heeft deze koers bestaan en de grootste wielrenners van die tijd hebben knetterend over de Apollolaan de zondagsrust verstoord met het publiek rijendik op de trottoirbanden. Welke wielerman en –vrouw herinnert zich niet hoe beregezellig het was in de grote VIP-tent vol spijs en drank waar de hele wielerwereld na afloop tesamen kwam. Op de eretribune hadden ze gezien hoe Harry staand aan de finish de koers nauwlettend in de gaten hield, want er mocht in zijn perfectionistische ogen niks mis gaan. Een van de laatste prestaties van Harry was toen hij de onderschatte wegrenner en veelbelovende baanrenner Niki Terpstra bij de Duitse Milramploeg wist binnen te praten, wat voor de Zaankanter de start betekende van een imposante carrière als internationaal topcoureur.
Dit alles werd gisteren in het Miranda Paviljoen aan de Amstel breed uitgemeten voor een gezelschap wielermensen pur sang. Behalve de hechte families Mater en De Moor waren er vele wielervrienden, zoals Martin Venix, die dankzij Harry’s privé sponsoring twee maal wereldkampioen werd bij de beroepsstayers. Achter de fameuze gangmaker Noppie Koch, wiens weduwe en dochter ook aanwezig waren. Van hen hoorde ik dat er een standbeeld van Nop in de maak is dat binnenkort geplaatst gaat worden bij stadion Galgenwaard. Johnny Krijnen was er, de wereldberoemde mekanieker met krulsnor, journalistieke veteranen als Bert Schaap en Peter Heerkens waren er ook, pennenridders die van Harry menige primeur hebben kunnen publiceren, en nog veel meer vrienden van Harry, zoals zijn companen voor het leven als Henk van Veen en Cor Makkinje. 
Harry is eindelijk in de wieleradelstand verheven en hij stond er bij te glimmen als een gebraden haan, terwijl ik me constant stond af te vragen waarom nooit iemand eerder op het idee is gekomen om deze man met al zijn verdiensten, die hij vrijwel belangeloos een halve eeuw lang heeft geleverd, voor deze onderscheiding voor te dragen. Maar beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. (Foto: © Fred Rotgans) 
Door Fred van Slogteren, 13 december 2014 9:00

Hulde aan Harry Mater!

ik had de eer en het geluk om Harry al jong te leren kennen. Nu, na ruim een halve eeuw de erkenning die hij verdient. ik heb dit bericht gedeeld op m'n facebook groep, WAF.

Het ga je goed Harry! Veel plezier morgen in het Velodrome!

Geplaatst door André, 13 december 2014 11:32:07

Harry Mater

Harry Mater, ook vanuit Groningen een hartelijke felicitatie. Je toonde je een hartverwarmende medestander van de Girostart in Groningen, waar hij een gouden weekeinde beleefde in 2002. Ook jouw geestelijke ondersteuning die (mede) leidde tot de realisering van de Zesdaagse van Zuidlaren zal ik niet vergeten. Een geweldige wielerman.

Geplaatst door Dick Heuvelman, 13 december 2014 12:42:53

Harry Mater

Mijn welgemeende felicitaties
Harry! Een sublieme wielerman
is nu eens niet onder de tegels geschoven.

Geplaatst door wim van eyle, 13 december 2014 15:51:28

Harry, van harte!

Gefeliciteerd Harry, vanaf de zijlijn hebben we gezien dat je een waar wielerhart hebt! Geniet van je onderscheiding en alle aandacht. Hartelijke groet Harry en Anneke

Geplaatst door Anneke van der Lugt, 14 december 2014 20:14:20

Harry Mater

Van harte. Fantastisch. Geweldig. Verdiend.

Geplaatst door wiel verheesen, 14 december 2014 23:41:23

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web