De Burgerlijke Stand van 31 december.

Mario AERTS (1974, België)

Deze uit Herentals afkomstige renner is een van de weinige klassementsrenners die België op dit moment rijk is. Hij is afkomstig uit de opleidingsploeg Vlaanderen van Roger Swerts. In dienst van deze bescheiden ploeg won hij de Grote Prijs Isbergues en het Circuit Franco-Belge. Zware koersen die de jonge Aerts goed aankon. Hij kan redelijk bergop en men was dan ook niet verbaasd toen hij verrassend debuteerde in de Tour van 1999 waar hij tweede werd in het jongerenklassement. Maar de progressie zette helaas niet door en hij was al min of meer voor het grote werk afgeschreven toen hij in 2002 de Waalse Pijl won. Het was zijn mooiste overwinning en tevens zijn laatste. Van Lotto-Adecco transfereerde hij in 2003 naar Team Telekom, dat een jaar later T-Mobile zou gaan heten. In die cultuur voelde de rustige en bescheiden Vlaming zich niet thuis en het waren twee bedroevende seizoenen. Dit jaar was hij weer terug in Belgische dienst en wel bij zijn oude ploeg die nu Davitamon-Lotto heet. Hij reed dit jaar een anonieme Tour de France ver in de achterhoede en met zijn eindklassering als 106e zal hij zijn supporters bepaald niet blij hebben gemaakt. Hij heeft natuurlijk in dienst gereden van zijn kopman Cadel Evans, maar iets van zijn grote mogelijkheden had ik wel willen zien. Al was het maar één dag. Misschien dat het volgend jaar beter gaat. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Gregor BRAUN (1955, Duitsland)

In Duitsland staat hij bekend als ‘der Bär von der Weinstrasse’ en wat dat precies betekent daar ben ik niet geheel achter gekomen. Hij is natuurlijk een beer van een vent en ik geloof dat er in zijn geboorteplaats Neustadt een Weinstrasse bestaat, maar het verband kan ik niet leggen . Zijn ster verscheen midden jaren zeventig aan het wielerfirmament als een van de meest talentrijke pupillen van de befaande Duitse baancoach Gustav Kilian. Braun was een geweldige achtervolger die op dat nummer in 1976 in Montreal goud behaalde. Een van zijn twee gouden plakken, want hij maakte ook deel uit van het winnende kwartet dat de ploegachtervolging op de baan won. Lichamelijk een zwaargewicht met de souplesse en behendigheid van een lichtgewicht. Hij werd in 1977 prof en hij werd in die categorie twee maal wereldkampioen achtervolging. Hij ging zich ook toeleggen op de weg en hij werd kampioen van zijn land en hij won de Henninger Turm. Verder won hij nog de Ronde van Duitsland en Kuurne-Brussel-Kuurne, waarmee hij overduidelijk zijn mogelijkheden als wegrenner heeft benadrukt. Maar Gregor Braun is toch vooral de geschiedenis ingegaan als een eminent zesdaagserenner. Daar had hij alles voor in huis. Hij won 11 zesdaagsen en hij was een geliefde partner voor SIX-sterren als Sercu, Pijnen, Thurau en Frank. Met Patrick Sercu werd hij ook nog Europees kampioen ploegkoers en met zijn landgenoot Henry Rinklin Duits kampioen in dat nummer. Braun houdt zich nog steeds met veel dingen binnen de wielersport bezig en hij is docent aan de Duitse Wieler Academie. De beer is nog steeds los. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 31 december geborenen zijn:
ASTOLFI, Italo (1918, Italië)
GABICA IBARRA, Francisco (1937, Spanje)
KOOLS, Huub (1961, Nederland)
MUIS, Theo (1965, Nederland)
VAN DE VIJVER, Heidi (1969, België)

Door Fred van Slogteren, 30 december 2006 23:00

Weinstrasse

Ongetwijfeld om zoveel mogelijk toeristen aan te lokken, heeft Duitsland sinds jaar en dag een Weinstrasse. Dat is een reeks aaneengesloten dorpen die bekend willen zijn om hun wijnbouw. Zo kennen de Duitsers ook een Bergstrasse en een Romantische Strasse (met als 'kopman' het dorp Rothenburg ob der Tauber). Het zijn domweg toeristische routes, zoals bijvoorbeeld ook de Schwarzwald Hochstrasse. Ga er maar eens langs. Prachtig natuur- en stedenschoon.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 31 december 2013 12:04:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web