Giro d’Italia trok al in 1973 door Vaals …

Net als de Tour en Vuelta heeft de Giro al heel wat kilometers op Nederlandse wegen afgelegd. Groningen en Amsterdam hebben zelfs als startplaats van het evenement gefungeerd, respectievelijk in 2002 en 2010. Vrijwel zeker zal Apeldoorn daar in 2016 aan toegevoegd worden, hoewel het nog even wachten is totdat vanuit het hoofdkwartier in Milaan het verlossende telefoontje komt. 
Toch zullen weinigen weten dat Nederland al in de vorige eeuw kennismaakte met de Giro d’Italia, hoewel het destijds slechts een ... 
... doorkomst in het uiterste puntje van het land, Vaals, betrof. Bovendien had de passage een ’lengte’ van amper vier kilometer. Gestart was iets verderop in het Belgische Verviers. De finish van de etappe was getrokken in Keulen.
Grondleggers EEG
Waarom had de organisatie van de Giro in 1973 enkele andere West-Europese landen in het routeschema had opgenomen? Ze wilde op deze wijze aandacht schenken aan de grondleggers van de Europese Gemeenschap. Zodoende kregen niet alleen België en Duitsland, maar ook Luxemburg en Frankrijk in de eerste koersweek een etappefinish. Omdat men toch weer tijdig in het eigen land wenste terug te keren hadden de Italianen moeten afzien van een halte in Nederland, vandaar dat men zich beperkte tot de doorkomst in Vaals. 
Indrukwekkend politievertoon
Het zou overdreven zijn om te zeggen dat de regio hier warm voor liep. Ik kon op deze mei-zaterdag rustig een plaatsje uitzoeken op de Maastrichterlaan om het peloton, voorafgegaan door de reclamekaravaan, vanuit het Belgische dorpje Gemmenich voorbij te zien trekken naar de Nederlands/Duitse grensovergang. Indrukwekkend was trouwens de zwerm van politiemotoren, want behalve enkele tientallen Italiaanse agenten die de hele ronde begeleidden waren ook een paar dozijn dienaren van Hermandad uit België, Nederland en Duitsland op de motor present. Het publiek vond het, kreeg ik de indruk, allemaal nog imposanter dan het voorbijkomen van het peloton.
Canada Dry
Misschien had de belangstelling (beter gezegd: de minder grote interesse) te maken met het feit dat de vaderlandse inbreng beperkt was. Canada Dry (foto), destijds in ons land de enige ploeg met Ton Vissers aan het hoofd, had geen interesse voor de wedstrijd getoond. De ploeg met renners als Jan Krekels, Mathieu Pustjens, Ben Janbroers, Theo van der Leeuw, Matthijs de Koning, Jo Vrancken, Ben Koken, enzovoort, koos voor  een andere aanlooproute naar de Tour de France. 
Slechts twee Nederlanders
Mede hierdoor waren slechts twee Nederlanders in de Italiaanse ronde present: Gerben Karstens en eerstejaarsprof Hennie Kuiper. Zij droegen allebei een shirt van Rokado, het Duitse merk waarvoor toen (of in een vroegere periode) ook nog wijlen Wim Schepers en onder meer zijn Limburgse provinciegenoot Wim Kelleners hebben gereden. Zij behoorden echter niet tot de Girodeelnemers van 1973. Het merendeel van de Nederlandse profs stond één dag later aan de start in het bergcriterium van Simpelveld dat overigens werd gewonnen door een Belg, Freddy Maertens, met diens landgenoot Willy Planckaert en de Amsterdammer Janbroers respectievelijk in tweede en derde stelling.
Uiteraard Merckx
Enkele uren na de doorkomst in Vaals bereikte het Giropeloton de finishplaats Keulen. Eddy Merckx was er het eerst. Hij had het routeboek goed bekeken en wist dat er driehonderd meter vóór de streep een haakse bocht lag. Precies dáár reed hij iedereen uit het wiel. Een verbrokkeld peloton, aangevoerd door Karstens, snelde een paar seconden later binnen. Roger De Vlaeminck was in het geharrewar onderuit gegaan, maar ’Monsieur Paris-Roubaix’ nam een dag later, toen de aankomst in Luxemburg-stad lag, revanche. 
Weer een paar dagen hierna konden de tifosi eindelijk  ‘hún’ ronde begroeten. De hoop van de Italianen dat Felice Gimondi als winnaar uit de bus zou komen bleek overigens ijdel. Merckx was weer eens  ongenaakbaar. Gimondi werd tweede en een andere Italiaan, Giovanni Battaglin, bezette de derde plaats. In Vaals was alleen de herinnering gebleven aan de doorkomst van enkele weken eerder. (Foto: archief Ben Janbroers)
Tot een volgende keer!
© Wiel Verheesen
Door Fred van Slogteren, 7 december 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web