Uit de beeldentuin van Jac …

In het wandelpark van de stad Luxemburg zijn vier wielerhelden uit het Groorhertogdom vereeuwigd. De Tourwinnaars François Faber (1909) en Nicolas Frantz (1927 en 1928) waren de eersten die deze eer te beurt viel. In het segment dat begrensd wordt door de Avenue Monterey en de Avenue Emile Reuter werden in het komvormige gedeelte bij de Villa Vauban middenin een stenen muur … 
… naast elkaar twee bronzen platen ter ere van de  beide vroegere Tourwinnaars aangebracht.  
De aanleiding daarvoor was de start van de Tour de France in 1989. In 2011 zijn er nog twee plaquettes bijgeplaatst. Eén daarvan was ter ere van Elsy Jacobs, pionier en boegbeeld van het internationale vrouwenwielrennen. Zij was in 1958 de eerste officiële wereldkampioene op de weg bij de vrouwen. De vierde plaquette herdenkt de op 6 december 2005 overleden Charly Gaul, in 1958 de laatste Luxemburgse Tourwinnaar, als we de papieren overwinning van Andy Schleck in 2010 niet meerekenen. 
Tot over veertien dagen!
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 6 december 2014 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web