De Kus!

Nadat eerder bekend was geworden dat Olympia’s Tour failliet was verklaard, kwam afgelopen donderdag het fantastische nieuws dat een nieuwe kapitaalkrachtige sponsor een doorstart mogelijk heeft gemaakt. 3M, wat staat voor Minnesota Mining & Manufacturing Company, heeft de noodzakelijke pegels op tafel gelegd, waardoor deze belangrijke opleidingskoers weer op de UCI-kalender geplaatst kan worden. Bij het schrijven van mijn boeken over de geschiedenis van Nederland in de Tour de France ben ik er keer op keer mee geconfronteerd hoe belangrijk deze koers is ... 
... geweest voor de ontwikkeling van jong Nederlands talent. 
De ronde is tot en met dit jaar 62 keer verreden en twintig keer tekende een latere Nederlandse Tourrenner voor de winst. Om van de vele etappezeges nog maar te zwijgen. Nadat de ronde drie keer eerder was verreden, ontstond bij ASC Olympia in 1955 het initiatief om de etappekoers weer nieuw leven in te blazen. Wielericonen als Joop Middelink, Bram Koopmans, vader Bloos, Kick Pruijs en anderen zetten er de schouders onder en het kwam van de grond. Het was een Nederlandse wedstrijd maar de buitenlandse deelname is steeds zeer invloedrijk geweest. 
De laatste jaren was de organisatie in handen van Frank Boelé, wiens rijk helaas door financiële perikelen is afgebrokkeld. Dat is jammer, maar kenmerkend voor deze tijd waarin al zo veel moois van de wielerkalender is verdwenen. 
Gelukkig dat mijn oude werkgever, waar ik van 1963 tot 1968 het vak van sales & marketing grondig heb geleerd, de handschoen heeft opgepakt om dit wielerinstituut van de ondergang te redden. 
Daarom een mooie foto uit 1998 toen Paul van Schalen (wie kent hem nog?) op 15 mei in Ridderkerk de proloog won en even een moment mocht beleven met deze fraaie rondemiss. Weinig haar, maar gelukkig veel been.
Voor 3M de hulde, met voor de gelegenheid een aangepaste verklaring van de companynaam: Money, Moed & Moraal. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 29 november 2014 9:00

Nederland in de Tour

Wanneer komt je boek uit ?

Geplaatst door Geert Dekkers, 29 november 2014 15:03:58

is al uit

Afgelopen woensdag is het gepresenteerd voor de pers en vanaf die dag te koop bij de boekhandel, bol.com en de mediashop van Bert Hulleman.

Geplaatst door Fred, 29 november 2014 18:13:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web