ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Herinneringen bij een foto …

Je kunt er over redetwisten of Tom Dumoulin de terechte winnaar is van de Gerrit Schulte Trofee 2014. Voor alle voors en tegens is wel wat te zeggen, maar dat heeft weinig zin. Er is door de leden van de Club 48 en de lezers van Wielerrevue en De Telegraaf over gestemd en de kiezer heeft dus gesproken. Daar moet je je bij neerleggen. Niki Terpstra won op indrukwekkende wijze Parijs-Roubaix en Lars Boom, na negen jaar zonder Nederlands succes, minstens zo indrukwekkend de Touretappe over de kasseien. 
Een dergelijke prestatie kan Tom niet overleggen, maar daar gaat het bij het bepalen van je stem niet altijd om. Ik durf namelijk te ... 
... voorspellen dat Tom Dumoulin een hele grote gaat worden. Dat zal ik niet gauw beweren, want heel veel jonge renners zijn verzopen in extreme media-aandacht nog voor ze de zee hadden gezien. Als je door de pers wordt grootgeschreven veroorzaakt dat een immense druk. Daar moet je tegen kunnen. 
Ik durf te zeggen dat Tom daarmee zal kunnen omgaan. Behalve heel veel talent heeft hij namelijk een aantal kenmerkende eigenschappen die die bewering rechtvaardigen. Hij laat zich niet gek maken, blijft onder alle omstandigheden zichzelf en beschikt over charisma. Als hij ergens binnenkomt dat komt er ook iemand binnen. Ik ken dat maar van één andere renner uit het verleden, namelijk Peter Post. Bovendien lijkt Tom sprekend op de jonge Eddy Merckx, duik maar eens in oude wielerbladen uit de tweede helft van de jaren zestig, maar zonder diens aangeboren schuchterheid. Dat ging bij Merckx pas over toen hij definitief was afgestapt. 
Tom staat er daarentegen met een brede lach, zonder kapsonus, eigendunk, met de vanzelfsprekendheid van iemand die weet wat hij kan, wat hij wil en hoe hij zijn doelen in het leven moet bereiken. Kortom voor mij – met alle respect voor Niki en Lars - de terechte wielrenner van het jaar en als ik mij niet vergis zal hij net als Marianne Vos nog wel een paar keer met deze trofee worden onderscheiden. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 25 november 2014 10:00

Voorspellen

Dit schreef Fred drie jaar geleden toen Tom Dumoulin tot Wielrenner van het Jaar werd uitgeroepen. Veel 'kenners' waren het daar niet mee eens, maar wat Fred toen schreef is volledig uitgekomen.
Geplaatst door Michel van Vuren, 24 november 2017 11:22:08

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web