Uit de beeldentuin van Jac …

Op 31 oktober 1935 verbeterde Giuseppe Olmo op de Vigorelli wielerbaan in Milaan het werelduurrecord. Hij bracht het op 45,090 km. en was daarmee de eerste die de grens van 45 kilometer overschreed. Maar Olmo was ook een goede renner op de weg. In 1932 werd hij met Attilio Pavesi en Guglielmo Segato in Los Angeles Olympisch kampioen door het ploegenklassement te winnen, verbonden aan de individuele wegkoers over honderd kilometer, die door Pavesi werd gewonnen. Individueel greep Olmo in de ... 
... tijdrit over duizend meter op de baan met een vierde plaats net naast de medailles. 
Hij won als beroepsrenner in 1935 Milaan-Sanremo, toen hij een nog jonge Gino Bartali net achter zich wist te houden. Drie jaar later won hij de Primavera nogmaals. In de Giro behaalde hij twintig etappezeges, waarvan tien in 1936, toen hij tweede werd in de eindrangschikking en alleen Bartali voor zich moest dulden. Daar moet nog wel bij aangetekend worden dat er dat jaar geen buitenlanders meereden in de Giro, omdat de inval van Italië in Ethiopië in bijna heel Europa een algemene verontwaardiging had opgewekt. Om dezelfde reden zou Italië dat jaar afwezig zijn in de Tour. In de Giro deed zich nog het opmerkelijke feit voor dat er twee rijders in een roze trui aan de start stonden: Olmo en Aldo Bini die in het klassement gelijk stonden in tijd en punten. Er zat dus niets anders op dan de zevende etappe te laten beginnen met twee leiders in het roze. 
Aan het einde van zijn sportieve carrière begon Giuseppe Olmo in 1939 in Celle Ligure een fietsenfabriek, Olmo Biciclette.. Met hulp van zijn broers is die fabriek uitgegroeid tot een waar industrieel conglomeraat, met producten variërend van plastics voor de automobielindustrie tot meubels en schoenen. 
De hoofdvestiging van de Olmo Group is gelegen in Comun Nuovo, een plaatsje ten zuiden van Bergamo. Op initiatief van het bedrijf heeft in 2011 een ‘piste ciclabili’, de plaatselijke wielerbaan de naam gekregen van de stichter.
Tot over veertien dagen!
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 22 november 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web