De Kus!

Doorgaans is Alessandro Petacchi niet zo’n uitbundig type. Ik heb hem één keer van dichtbij gezien en hij maakte toen een wat timide, zelfs verlegen indruk op me. Wielerjournalist Peter Ouwerkerk vergeleek het charisma van de Italiaan eens met de uitstraling van een Huborek. Wat mij betreft een treffende typering. Op deze foto kijkt de Italiaanse Alex echter enigszins lodderig uit de ogen als lijkt hij met een heleboel drank in de mik bezig aan het begin van een polonaise. Niet van ... 
... hoeperdepoep-zat-op-de-stoep, maar ook niet in het strakke ritme van de Spaanse flamingo. Althans bij de voormalige topsprinter, maar in de twee missen die hem kussen benadrukken wel de cultuur van Andalusië. 
Petacchi won in zijn grote jaren zes ritten in de Tour de France, twintig maal zegevierde hij in de een Vuelta-etappe en in eigen land zagen zijn landgenoten hem in de Giro maar liefst 27 keer de dagzege behalen. Plus nog tientallen etappeoverwinningen in kleine rittenkoersen. 
Zoals hier in 2008 in de Ronde van Andalusië. Vandaar dat de dames eruit zien als typische vertegenwoordigsters van die Spaanse provincie, die bol staat van de traditie. 
Traditie is mooi, het is cultureel erfgoed en het doet ons beseffen wie we zijn en waar we voor staan. Vanmiddag komt Sint Nicolaas aan in Gouda. Met Zwarte Pieten in zijn gevolg. In die mannen zal ik ongetwijfeld enkele bekende artiesten herkennen, ondanks de zwarte schmink. Als ze witte pieten waren geweest, zoals sommige mensen zouden willen, hadden ze net zo goed in hun burgerkloffie kunnen verschijnen en had iedereen geroepen: “kijk daar heb je Peter Faber en daar gaat Erik van Muiswinkel”. Geen lol meer aan. Nu wel, let vanmiddag maar eens op die kindergezichtjes. 
Oude bomen moet je niet verplanten en oude tradities niet om zeep helpen. Voor Petacchi is wielrennen zijn persoonlijke traditie. Hij kan er geen afscheid van nemen. Gelukkig maar. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 15 november 2014 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web