Herinneringen bij een foto …

We zijn er al jaren aan gewend. De Tour de France eindigt altijd op de laatste zondag van de maand juli en een dag later zijn de Tourhelden in Boxmeer te bewonderen in een groots opgezet criterium, dat sinds enkele jaren ‘Daags na de Tour’ heet. Ieder jaar is de organisatie daar weer maanden mee bezig. Daar zitten twee oud-renners in die weten wat het is om de Tour de France te hebben gereden. Twan Poels en Wil de Vlam. 
In de jaren vijftig bestond Daags na de Tour ook al, maar niet in Boxmeer. In de grote jaren van Wim van Est, Woutje Wagtmans, Gerrit Voorting en Jan Nolten werd de Nederlandse Tourploeg van ... 
... ploegleider Kees Pellenaars altijd gehuldigd in het Olympisch Stadion. Ik ben daar enkele keren bij geweest en het was een belevenis. 
Het stadion was uitverkocht en nadat we een uurtje naar allerlei wedstrijden voor amateurs hadden gekeken, was het moment daar. Onder de Marathontoren werd de toegang naar de wielerbaan geopend en reden drie van dit soort met uitbundige bloemstukken versierde auto’s met daarin een deel van de ploeg door de tunnel eerst de wielerbaan en vervolgens de sintelbaan op om met een gangetje van hooguit tien kilometer per uur enkele ereronden te rijden voor een massaal juichend en luid applaudiserend publiek. 
Die prachtige auto’s kende ik. Het waren lesauto’s van Autorijschool Succes uit de Amsterdamse De Clerqstraat, vlakbij mijn ouderlijk huis. Als ze daar stonden geparkeerd heb ik er als jongetje vaak naar staan kijken en autorijles krijgen in een dergelijke slee leek mij zo fantastisch dat ik hoopte nooit mijn rijbewijs te zullen halen. Voor de rest van je leven een uurtje in zo’n automobiel was net zo’n droom als een beroemde filmster worden in Hollywood. Daar mochten de Tourhelden zo maar in zitten en dat vond ik volkomen terecht. 
Deze foto kreeg ik toegestuurd van William van Peer, de kleinzoon van Wim van Est. Ik herken de bebouwing niet en waarschijnlijk was er elders in het land ook een autorijschool met dit soort auto’s, want het is niet het Olympisch Stadion waar de foto is gemaakt. 
Doet er niet toe, het beeld is hetzelfde en strookt volledig met mijn herinnering van toen. Bedankt William.
Door Fred van Slogteren, 11 november 2014 10:00

Foto

Volgens mij is deze foto gemaakt in Den Haag, dus wellicht dat Han de Gruiter uitsluitsel kan bieden.

Op de foto staan Klaas van Est, Jos Suijkerbuijk, Wout Wagtmans, Jan Nolten en Gerrit Voorting. Je kunt aan Jos Suijkerbuijk zien dat hij enkele dagen daarvoor zijn sleutelbeen of schouderblad heeft gebroken in de Tour (zijn ene arm houdt hij tegen zijn lichaam). In de andere auto zaten opa Van Est, Hein van Breenen, Henk Faanhof, Jules Maenen en Thijs Roks.

Geplaatst door William van Peer, 11 november 2014 10:18:33

Foto

Niet alle auto 's in het Olympisch Stadion waren geleased. Een witte cabriolet was van de heer Kinsbergen, directeur Pontiac. Een andere was de bovenstaande witte Chevrolet Cabrio. Deze was ook eigendom van Pontiac, maar jarenlang in bruikleen gegeven aan mijn vader Kees Pellenaars

Geplaatst door Pierre Pellenaars, 11 november 2014 11:35:44

Foto Den Haag

Volgens sommige krantenarchieven was de Tourploeg op zaterdag 14 augustus 1954 onderdeel van een bloemencorso tijdens de Haagse Bloemenweek. Waar de foto genomen kan zijn, weet ik niet.

Geplaatst door Ad van der Linden, 11 november 2014 14:18:31

Ook ik moet passen

Waarde William, behalve vaak plassen moet ik tegenwoordig ook nogal eens passen. Heb geen flauw idee of deze kiek (wat ook ik meteen dacht) in het Haagje is geschoten en zo ja waar. Die Tourmannen werden bij ons nogal eens rondgezeuld en wijlen mijn moedertje was ooit in extase omdat ze op de De la Reijweg achter ons je grootvader had gezien. "Ik heb 'Hup Wim van Est!' geroepen", aldus haar opgewonden verslag toen ik met weekendverlof was gearriveerd. Ja, ik 'lag' in die zomer van 1954 onder dienst in de Seeligkazerne van Breda, die ook al het veld moest ruimen voor het zoveelste nieuwbouwbuurtje in dit land. Ik heb dan ook geen flauw idee welke route die limo voor de kiezen had en wat de afgebeelde startplaats was. hebben gereden.

Fruitmarkt?

Gokje wagen? Het afgebeelde pand zou wel eens gestaan kunnen hebben in de zeer nabije omgeving van de ooit zo wielergekke Fruitmarkt, waar veilig weergekeerde Tourlui soms de rode loper op mochten om al fietsend een zogenaamd koersje te rijden. Altijd leuk voor Hagenezen die tijdens de Tour plots kenner blijken te zijn geworden.

Oranjeplein

De eerste keer dat er zoiets in de Residentie plaats greep, zou wel eens in 1950 geweest kunnen zijn. De Rotterdammer Wim de Ruyter had als enige van zes landgenoten de rondrit door Frankrijk volbracht en werd daarom in heel Nederland als het zoveelste wereldwonder aan het thuisfront getoond. In Den Haag moest hij er nog wel een omnium voor rijden op het Oranjeplein. Mij staat nog helder voor de geest dat ene Piet de Groen tot zijn drie tegenstrevers behoorde.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 12 november 2014 01:20:55

Wielerbaan Oudenbosch

Nog geen enkele reactie op de naam Piet de Groen? Valt me tegen. Was tijdens de oorlog beroepsrenner, afkomstig uit Scheveningen (zo willen oude kranten), maar woonde volgens mij in de Kepplerstraat, een zijstraat van Beeklaan en Regentesselaan in Den Haag. Enfin, details. Zijn dochter (heette die niet Marlet of zoiets?) voerde later het bewind over de knusse piste van Oudenbosch. Ik heb daar wel eens staan kijken hoe Martin Venix achter de motor voorbij scheurde, maar denk vaker terug aan een omnium voor nieuwelingen met lokale helden als een Jan Jonkers uit Oud-Gastel en Peter Valentijn in de nationale trui. Vooral die knaap kon me bekoren door zijn stijl en zit. Helaas nooit doorgebroken.

Wat zou er de oorzaak van zijn geweest en wat is hij in zijn latere leven zoal gaan doen? Lijkt me een schone taak voor William van Peer om dat eens uit te zoeken. Of nader toe te lichten. Wat let je, Willem?

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 12 november 2014 10:23:49

De Groen

De eigenaar van de wielerbaan in Oudenbosch heette Lou (Laurentius) de Groen. Geboren in Nieuw-Vossemeer en overleden in Bergen op Zoom

Geplaatst door William van Peer, 12 november 2014 13:43:34

WWV

Peter Valentijn behoorde samen met Ad Verstijlen, Andre Verstijlen en Bart van Est tot de succesvolle juniorengeneratie van Willebrord Wil Vooruit. Andre Verstijlen is in de jaren 80 een bedrijf gestart dat zich bezig houdt met sierhekwerk, smeedwerk, etc.

Bart van Est werd in 1978 wereldkampioen ploegentijdrit en is niet lang daarna met de wielersport gestopt (een korte come back medio jaren 80 daargelaten).

Volgens mij wonen Peter Valentijn en Andre Verstijlen nog steeds op Willebrord. Wat zij na hun carriere gaan doen zijn is mij onbekend, maar er zijn vele jonge talenten geweest die vroeg met de wielersport zijn gestopt. Elk met zijn eigen reden.

Geplaatst door William van Peer, 12 november 2014 13:50:07

Dank voor de reacties

Dank (maal drie), waarde William, voor je rappe reacties die gedeeltelijk heel pijnlijke afstraffingen zijn. Ik heb er kennelijk weer een zooitje van gemaakt en wist nóch de klepel nóch de klok te hangen. Niks Scheveningse Hagenees als directeur in Oudenbosch. Voor de zoveelste keer een lesje gehad. Op deze manier ontstaan nou al die misverstanden. Voel me diep schuldig.

Respect intussen voor je uitgebreide kennis van de wielersport. Je verdient bijna een plaatsje in het slogblog-colofon bij de vaste medewerkers. In elk geval heel wat meer dan sommigen die er tussen staan maar zelden tot nooit iets laten horen.

Volledigheidshalve: mijn P.J. (Piet) de Groen uit de Kepplerstraat 31 in Den Haag blijkt trouwens niet alleen tijdens de oorlog als prof te hebben gefietst, maar zelfs in 1952 nog een licentie als onafhankelijke te hebben gehad. Net toevallig ontdekt.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 12 november 2014 14:19:56

Wielerbaan oudenbosch

Wat leuk om iets te lezen over de wielerbaan.ik heb nog vele plakboeken vol uit die tijd.

Geplaatst door Marlet van den berg de groen, 10 oktober 2015 12:54:14

Oudenbosch

Ik heb nog veel op de wielerbaan vna Oudenbosch gereden gereden.
Eerst als renner later nog als gandmaker.
De familie De Groen was altijd goed voor de centen als je je best deed kon je er goed verdienen.
Gr,
Chris Kipping

Geplaatst door Chris Kipping, 19 oktober 2015 18:21:54

Leuke pisteprijzen

Niet alleen op het baantje van Oudenbosch viel wat te rapen, beste Chris. Wat zou je denken van Scheveningen? Daar kreeg de winnaar van een tandemrace in 1886 al een goudstuk in de vorm van een draagspeld. Dat ding ligt sinds kort bij me thuis (vraag maar niet tegen welke prijs!), omdat de in financiële nood verkerende eigenaar bijna geen andere uitweg meer zag dan een bezoek aan de juwelier, die het historische kleinood in ruil voor een handje pepernoten zou omsmelten. Dat leek me zoiets als een doodzonde en daarom heb ik een maand niet gegeten om aan de vereiste hoeveelheid muntjes te komen. Laten we het daarbij maar houden. De Scheveningse baan, die vele beroemdheden heeft getrokken, lag aan de Brusselselaan die uitkomt op de strafgevangenis van Scheveningen, tijdens de oorlog bekend als het Oranjehotel.

Geplaatst door Han de Gruiter, 22 oktober 2015 11:30:32

schiedam...

De wielerbaan van Harga is echter onlangs door de gemeente opgedoekt. Ondanks de inspanningen van met name een plaatselijke verenigde horde fixed gear rijders, die dit als een soort cultureel erfgoed hadden willen koesteren. Jammer dat we de wielerbanen in Nederland zo slecht omarmen met goede zorgen. gelukkig is men in Assen wel weer goed bezig. Van de andere kant ligt die van Apeldoorn er weer belabberd bij. Een valpartij en er steken heel wat splinters door je aeropak...

Geplaatst door marcoV, 22 oktober 2015 12:37:55

Piet de Groen

Beste mensen,

jullie krijgen allemaal de hartelijke groeten van Piet de Groen. Hij woont tegenwoordig in Dordrecht. Piet is 96 jaar en verkeert in goede gezondheid.
Wij lezen dit blog en hij vindt het erg leuk om dit te lezen.

Geplaatst door M. te Boekhorst, 05 oktober 2018 11:57:30

Wielerbaan Oudenbosch

De Wielerbaan in Oudenbosch, was van mijn opa Lou de Groen, zijn beide dochters hebben er gewerkt. Marlet en Marja.
Ik (zijn kleindochter ) kwam er heel graag.
Mijn moeder Marja heeft daar mijn vader Ron leren kennen.
Helaas zijn mijn opa en oma al een tijd geleden overleden en mijn moeder 20 oktober jongstleden ook.
Mooi om de verhalen te lezen. En zou graag foto's zien uit die mooie tijd.
Ik werk nu zo af en toe bij Tomar wonen in Oudenbosch. Maar ik woon in Halsteren.

Liefs Krystle Den Houting. Kleindochter van Lou de Groen en Jo Bakx.
Geplaatst door Krystle Severien Den Houting., 18 november 2018 15:54:21

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web