Van de boekenplank van Wim

VEDETTEN VAN MORGEN

door Jean Nelissen

“Jean Nelissen is een veelschrijver en ik denk dat hij zelf nauwelijks weet hoeveel titels er op zijn naam staan. In mijn boekenkast vond ik een werkje uit 1975. Een paperback en het heet ‘Vedetten van morgen’. De foto’s zijn, zoals meestal bij Nelissen, van zijn provinciegenoot Tonny Strouken. In dit boekje beschrijft hij 18 jonge renners, die volgens hem de nieuwe elite van het peloton gaan vormen. Dat is wat overdreven, want op het moment van uitkomst was Jempi Monseré al vijf jaar dood en waren Joop Zoetemelk en Lucien Van Impe ook al vijf jaar sterke ronderenners in de schaduw van Eddy Merckx. Maar van de meeste anderen klopt het wel. De grote jaren van Maertens, Thurau, ...

... Pollentier, Knetemann, Kuiper, Moser en Thevenet begonnen net dat jaar en in de jaren daarna. Het zijn onderhoudend geschreven verhalen met veel inside information en je mag Nelissen prijzen vanwege zijn voorspellende gaven. Dat vereist vakmanschap, hoewel hij er een enkele keer naast zit. Regis Ovion en Roland Salm waren goede renners, maar zijn zeker geen vedetten geworden. Het is ook aardig na te gaan wat er van die 18 is geworden. Vier zijn er inmiddels overleden, vier zijn actief als zakenman, twee doen iets in de PR voor het wielrennen, twee genieten van het dolce far niente, een leidt gasten rond in een wielermuseum, een is werkloos en van vier weet ik het niet. Het beste verhaal vond ik dat van Roy Schuiten, dat ik onlangs heb herlezen vanwege diens overlijden. En als je dan aan één zo’n verhaal begint dan ga je al gauw een bladzijde verder en voor je het weet heb je het hele boek weer gelezen.

Goede jaarwisseling gewenst en tot volgende week!”

Wim van Eyle

Door Fred van Slogteren, 28 december 2006 10:00

Ik heb het boek ook.

Het verhaal van Monseré kan ik mij nog goed herinneren. Laatst op een fietsvakantie heb ik nog met iemand (een bekend marathonschaatser en een bekend schrijver Tim K.) over dat boek gesproken.

Geplaatst door Meindert, 31 december 2006 09:01:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web