Uit de beeldentuin van Jac …

In de kantine van ASC Olympia aan de Sloterweg in Amsterdam hangt aan een muur deze fraaie plaquette ter ere van Joop Middelink. Hij was de initiator van Olympia’s Tour en organisator van onder andere de Ronde van Noord-Holland. Hij werd in 1961 door de KNWU aangesteld als bondscoach van de wegrenners. Hij leidde als coach een generatie talentrijke renners naar de wereldtop. Eén van zijn grootste successen behaalde hij op de Olympische Spelen van Tokyo in 1964, waar hij met ... 
... het kwartet Karstens, Zoet, Dolman en Pieterse de gouden medaille won bij de ploegentijdrit. Vier jaar later in Mexico herhaalde hij dat kunstje met Den Hertog, Krekels, Zoetemelk en Pijnen. Hij coachte Hennie Kuiper naar de gouden medaille tijdens de spelen in München en onder zijn leiding behaalden Eef Dolman (in 1966) en André Gevers (in 1975) hun wereldtitels op de weg. 
Zijn eigen erelijst als wielrenner is echter beperkt. Inventief als hij was monteerde hij tijdens de eerste editie van de Ronde van Noord-Holland een wiel met een pignon aan beide zijden, omdat derailleurs toen nog niet waren toegestaan. Toen de harde wind in Alkmaar uit een gunstige richting ging blazen draaide hij zijn wiel, zoals vroeger in de Tour de France gebeurde, en trapte met een groot verzet naar zijn enige overwinning van betekenis.
*) De foto heb ik gevonden op Flickr en is gemaakt door Erik Wiersma.
Tot over veertien dagen!
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.
Door Fred van Slogteren, 8 november 2014 10:00

Stichting Olympia's Tour failliet

Ik denk niet dat Jac en Fred er op voorhand kennis van hadden toen dit stukje gisteren op de Slogblog werd geplaatst. Maar het is wel frappant. Op bovenstaand beeld staat dat n.l. dat Olympia's Tour in 1955 voor het eerst werd verreden. Afgelopen week (dinsdag 4 nov.) is de Stichting Olympia's Tour door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Door mismanagement van de voorzitter (nog het enige bestuurslid) en de organisator
was de schuldenlast zodanig hoog gestegen dat er geen andere uitweg was. Triest. Hopelijk kan er onder een ander bewind een doorstart worden gemaakt en komt er een 63e editie.

Geplaatst door Herman Brinkhoff, 09 november 2014 14:55:47

Olympia's Tour failliet

....En anders is Berden de Vries van Cyclingteam Jo Piels,de laatste winnaar van OT!

Geplaatst door Harry Hermkens, 09 november 2014 18:31:47

Joop Middelink

Dat Joop Middelink ook organisator zou zijn geweest van de Ronde van Noord-Holland is helaas onjuist. Wel staat hij in de analen als de eerste winnaar ooit van deze ronde.

Geplaatst door gerrie Hulsing, 13 november 2014 20:19:59

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web