Uit de wasserette van Henk

© Henk Theuns

“Van al mijn truitjes, was deze trui misschien wel het meest toe aan een grote wasbeurt. Niet door de resten van opgedroogde modder of geronnen bloed, maar vanwege de vele tranen die er op zijn geschreid. Het is de gele trui die Herman Vanspringel droeg toen hij aan het eind van de Tour de France 1968 besefte dat niet hij, maar die verdomde keeskop Jan Janssen de Tour had gewonnen. ZIJN TOUR!!! Ontroostbaar zat hij met zijn verloofde Elsa op een bankje aan de baanrand in een stadion waar alle aandacht gericht was op Janssen, die er op de schouders huilend van vreugde werd rondgehost. Ook Vanspringel huilde toen de Belgische wielerjournalist Robert Janssens bij hem kwam. ‘Hij huilde geluidloos, er kwam geen ...

... woord uit. Herman was zo ontgoocheld. Hij had daar nooit op gerekend.’ Toen de man uit Grobbendonk zijn tranen eindelijk in bedwang had, zei hij tegen Janssens: ‘Mijn supporters waren allemaal naar Parijs gekomen. Ik stond zestien seconden voor en ik was een goede tijdrijder. Normaal kon ik niet verliezen. Ik ben naar de start gegaan met het idee: Herman, alles uit de kast. Dat moet genoeg zijn. Ge kunt niet meer doen dan uw best.’ Maar hoe ontgoocheld Vanspringel ook was, hij zat niet bij de pakken neer. In september werd hij eerst tweede in de strijd om het wereldkampioenschap achter Vittorio Adorni en een maand later won hij magistraal de Ronde van Lombardije. Hij heeft in de jaren daarna nog een fantastische erelijst bij elkaar gereden, maar in de Tour is hij nooit meer zo dicht bij de eindzege geweest. Ondanks mijn wasserette kun je de tranen in dit truitje nog ruiken. Arme Herman, ik heb over die dag altijd een dubbel gevoel gehad. Enerzijds was ik dolblij met de dikverdiende zege van Janssen, maar anderzijds had ik het de sympathieke Herman ook gegund.

Alle bezoekers van onze slogblog: een gelukkig nieuw jaar en …

tot volgende week!”

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 27 december 2006 10:00

het spijt mij, maar dit is niet de trui die Herman Van Springel droeg tijdens de laatste (tijd)rit van de Tour 1968, maar wel zijn merkentrui. tijdens de laatste rit droeg hij de gele trui met het logo "HD" voor Henri Desgranges en dat van Le Coq Sportif, de leverancier van de truien in de Tour en een witte klever met zijn sponsor (inderdaad Mann - Grundig). bovendien namen er geen merkenploegen aan deel maar landenploegen en was Van Springel ingedeeld in de België A ploeg, zoals Janssen in de ploeg Nederland. mogelijks dat Van Springel deze trui boven zijn gele trui trok na afloop van de rit.

Geplaatst door Jan Soens, 29 december 2006 12:52:41

trui Vanspringel

Mee eens: de gele trui in de Tour 68 had een witte strook op de borst met daarin de merknaam.

Geplaatst door Maurice, 29 december 2006 13:11:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web