Uit de beeldentuin van Jac …

Twee weken geleden toonde ik op deze plaats de plaquette voor Firmin Lambot in Florennes en daarom is vandaag zijn plaatsgenoot Léon Scieur aan de beurt. Voor hem hangt er een vrijwel identieke plaquette aan het huis op de hoek van de Rue de Mettet en de Rue de la Chapelle, waar zijn geboortehuis moet hebben gestaan. 
Léon Scieur was een echte laatbloeier, want pas op 32-jarige leeftijd won hij als prof zijn eerste grote koers. Dat was Luik-Bastenaken-Luik die tijdens beestenweer werd gereden. Toch was hij vooral een ronderenner, die het vooral moest hebben van ... 
... rijden op de macht, want sprinten was aan hem niet besteed. Hij reed de Tour in totaal acht keer en beleefde zijn mooiste jaar in 1922. 
In de tweede etappe, naar Cherbourg, kreeg hij nogal onverwacht de gele trui om zijn schouders. Van enige concurrentie was er toen al bijna geen sprake meer: Philippe Thys was ziek en Firmin Lambot was ook niet in goede doen. Van de Franse favorieten was Eugène Christophe al op jaren aan het raken en kreeg Romain Bellenger last van dysenterie. Ook Honoré Barthélemy, de laatste hoop van Tourdirecteur Henri Desgrange op een Franse overwinning, kon de machtsmens Scieur niet echt meer bedreigen. Aangezien de Belg Hector Heusghem ook weinig aanstalten maakte om de positie van Scieur aan te vallen, behield de geletruidrager zijn kleinood tot aan de aankomst in Parijs. In de daaropvolgende edities van de Tour wist hij Parijs niet meer te halen.
Hoewel hij ook in de klassiekers goed uit de voeten kon, reed hij die toch vooral als voorbereiding op de Tour. De meest opmerkelijke prestatie die hij daarin leverde was zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik in 1920. Hij reed, samen met Lucien Buysse, de hele concurrentie in hondenweer in de vernieling. Omdat Buysse een nog slechtere sprinter was dan Scieur, trok deze laatste aan het langste eind. 
In 1924 hield Scieur het wielrennen voor gezien; hij had zijn doel bereikt. Hij begon een fietsenzaak in Florennes. In 1969 is hij op 81–jarige leeftijd overleden.
Tot over veertien dagen!
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 25 oktober 2014 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web