Uit de beeldentuin van Jac …

Florennes is een plaatsje in de Ardennen dat twee winnaars van de Tour de France heeft voortgebracht met in totaal drie Tour-overwinningen. Wanneer Philippe Thys, die zeker enige tijd ook in de plaats heeft gewoond, daar bij wordt gerekend, dan komen daar nog eens drie overwinningen bij. Een van die winnaars is Firmin Lambot en er hangt een gedenkplaat aan zijn geboortehuis aan de Rue Henry de Rohan-Chabot nr. 32. 
Firmin Lambot was een sterke klimmer, die alles afstemde op de Tour de France. In die zin was hij een voorloper van zijn landgenoot Sylvère Maes en, heel veel later, ... 
... Lance Armstrong. Hij reed de Tour tien keer en was er trots op dat hij, naar eigen zeggen, geen enkele keer een voet aan de grond heeft hoeven zetten. Dat is bijzonder, want de wegen waren vaak slecht en de fietsen zwaar. De beide keren dat hij de Tour won heeft het geluk hem niet bepaald tegen gezeten. In 1919 brak Eugène Christophe, die als eerste renner officieel in de gele trui reed (een noviteit in die Tour), weer eens zijn vork bij Raismes in Noord-Frankrijk, in de voorlaatste etappe. 
Het was een zware Tour, de eerste na de Eerste Wereldoorlog. Het parcours volgde weer bijna exact de grenzen van Frankrijk, in de vorm van de hexagoon, met de na de oorlog weer aan Frankrijk teruggegeven steden Metz en Straatsburg als etappeplaatsen. Dat veroorzaakte nieuw elan, euforie en patriottisme, hoewel de wegen nog in een  erbarmelijk staat waren en er gebrek was aan alles. De renners trokken door streken waar de oorlog duidelijke sporen van verwoesting had achtergelaten. Deze Tour kende de laagste gemiddelde snelheid ooit en er kwamen slechts elf, door de oorlog toch al verzwakte coureurs, in het Parc des Princes aan. 
In 1922 had Lambot Vrouwe Fortuna ook weer aan zijn zijde. Voor de derde maal in zijn carrière brak Christophe zijn vork, nu in de afdaling van de Galibier. Zijn landgenoot Hector Heusghem leek op de overwinning af te stevenen, maar die kreeg een tijdstraf wegens een verboden fietswissel. Lambot kwam, rijdend met rugnummer dertien, na de dertiende etappe in de gele trui en won zonder een etappe te hebben gewonnen en als oudste winnaar ooit, de Tour. 
Verder ziet de erelijst van Lambot er nogal kaal uit, want in de eendaagse klassiekers behaalde deze typische ronderenner vrijwel nooit ereplaatsen.
Tot over veertien dagen!
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.
Door Fred van Slogteren, 11 oktober 2014 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web