De Kus!

Afgelopen maandag sprak ik Maarten Ducrot. ik belde hem en hoorde aan het omgevingslawaai dat hij in een publieke ruimte was. Hij zat in de trein van Schiphol naar huis, na een week in Spanje voor Studio Sport verslag te hebben gedaan van het WK wielrennen. Ik veronderstelde dat het op de laatste zondag voor hem zwaar afzien was geweest met veel trekken en douwen. “Hoezo?”, antwoordde hij verbaasd, “ik heb een prachtige koers gezien. Jij bent te veel Nederlander.” Dat moest ik beamen want het optreden van onze landgenoten was van een tenenkrommende passiviteit. Hoewel teleurgesteld had ... 
... ook ik grote bewondering voor Michal Kwiatkowski, de nieuwe wereldkampioen. 
Sinds 2009 komt de regenboogtruidrager niet meer uit een van de traditionele wielerlanden met Philippe Gilbert in 2012 als uitzondering. Een Noor, een Australiër, een Engelsman, een Portugees en een Pool. Wij presteren niks, maar ook de Belgen, de Italianen en de Fransen komen er niet aan te pas. Van de traditionele wielerlanden houdt alleen Spanje de eer nog hoog. Met diverse renners op het erepodium, maar sinds 2004 ook zondere regenboogtrui binnen de landsgrenzen. 
Dat wil zeggen dat de door de UCI nagestreefde mondialisering een feit is en de wereldkampioen uit de hele wereld kan komen. Op zich een goede zaak, wat de Nederlandse renners nog niet het recht geeft onopvallend rond te rijden alsof het WK er niet toe doet. 
Nee dan die dekselse Michal met zijn mooie flapoortjes. Dik verdiend die titel. In de vele foto’s van Cor Vos gezocht naar een kusfoto van de nieuwe wereldkampioen, maar er zijn bij een WK kennelijk geen kusmissen vooradig. Daarom maar een oude foto van de Pool geplaatst met ploeggenoot Trentin na een eerdere overwinning van de wereldkampioen. Ik hoop dat de vele kritiek op het presteren van onze landgenoten enig effect heeft op het falende clubje oranjemannen. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 4 oktober 2014 8:00

Nederlandse wereldkampioen?

Ja, ik ben het "écht" (om zijn vaste stopwoordje te gebruiken) met Maarten Ducrot eens dat Fred van Slogteren kennelijk té veel met een Nederlandse bril naar de jaarlijkse strijd om de regenboogtruien kijkt. Net als veel landgenoten. Mij maakt het totaal niks uit welke nationaliteit een winnaar heeft en juichen bij een vaderlands succes is er al helemáál niet bij. Ik vind dat primitief nationalisme.

Het bestaan van verschillende landen is best aardig voor de menselijke behoefte aan competitie, maar laten we in vredesnaam nuchter blijven. De eerste mensen op deze aardbol hadden het rijk alleen. Naarmate ze meer buren kregen zorgde het ingebakken egoïsme van de mensheid er wel voor dat ruzies en oorlogen ontstonden, met als gevolg de vorming van grenzen en landen. Alleen door dat zogenaamde 'recht' van de sterkste is de wereld in stukken gehakt en kregen we een veelheid aan nationaliteiten. Maar een Pool als Kwiatkowski kan het ook niet helpen dat zijn wieg toevallig aan déze kant van de Pools-Oekraïense stippellijn stond. Mens blijft hij en wereldkampioen 2014 erbij, of we hem nou Pool of Oekraïner of Belg of Hollander noemen. Weg alsjeblieft met dat bekrompen denken. We zijn niet voor niks op weg naar een Verenigd Europa.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 04 oktober 2014 20:13:07

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web