Uit de ordners van Jan …

De ploegentijdrit is volgens velen de mooiste discipline van de wielersport en volgens kenners ook nog eens het zwaarste onderdeel. In het grijze verleden scoorde  Nederland hoog op mondiaal niveau met diverse Olympische en wereldtitels bij de amateurs. Bij de professionals was Raleigh jarenlang onverslaanbaar en ook Panasonic, de volgende ploeg van Peter Post kon er wat van. In de Tour de France werd tussen 1976 en 1992 geen enkele ploegentijdrit verloren. 
Op een wat lager niveau, misschien wel de kraamkamer van alle mondiale successen, was er het Nederlands Clubkampioenschap (NCK). Al sinds 1911 wordt het jaarlijks verreden. Eerst nog met ... 
... slechts vijf teams, die vijftig kilometer aflegden van Amersfoort naar Ede en terug. De eerste winnaar was de Amsterdamsche Athletic Club. Al snel werd het NCK een prestigieuze wedstrijd, waarbij iedere zichzelf respecterende wielerclub van de partij wilde zijn. 
Speciaal voor dames
Tot en met 1963 werd er in slechts één categorie gereden. Van 1964 tot en met 1978 waren er drie categorieën: A-ploegen bestaande uit profs en amateurs, B-ploegen met louter amateurs, en C-ploegen met nieuwelingen. Vanaf 1979 werden het twee categorieën: A-teams bestaande uit profs en amateurs, en B-teams bestaande uit junioren, nieuwelingen en dames. In 2000 kwam er nog een categorie bij, speciaal voor dames (C-categorie). 
Nogal eens verhuisd
De eerste jaren werd het NCK op verschillende plaatsen in Nederland verreden. Vanaf 1954 tot en met 1963 was Wijk bij Duurstede het strijdtoneel, daarna werd Dronten een begrip. Vanaf 1989 tot en met 1994 verhuisde het NCK voor een aantal jaren naar Almere, maar keerde daarna weer terug naar Dronten. Vanaf 2005 is het NCK in Hoogezand-Sappemeer verreden. Afgelopen zaterdag organiseerde de Noordelijke Wielervereniging Groningen in samenwerking met de KNWU het NCK in het Groningse De Marne.
Louter amateurs
De bovenstaande cover van Wielersport komt uit september 1979, het jaar dat voor het eerst in nog maar twee categorieën gestreden werd. Een andere wijziging was dat jaar dat er met zes in plaats van met vier renners per ploeg werd gestart. De eerste winnende vereniging was in deze opzet WC De Zwaluw uit Vlijmen. Een ploeg die met Piet Kuijs, Bas van Lamoen, Ben Libregts, Walter Boom, Jan Klerkx en Arnold van Hooft uit louter amateurs bestond. 
Homogeniteit
Aan de aankomst had de favoriete ploeg van De IJsselstreek, met Fedor den Hertog en Dries van Wijhe in de gelederen, lang de snelste tijd staan. Deze werd met maar liefst drieënhalve minuut overtroffen door De Zwaluw. De homogeniteit, voorbereidingen en de vele moeite vooraf maakten dat de titelhouders van ’t Luchtschip uit Kerkdriel slechts tweede werden. 
Brabants succes
Met vijf beroepsrenners en één amateur had de ploeg van de gebroeders Van Houwelingen de beste papieren in handen. Samen met Jan Aling, André Gevers, Gerrie van Gerwen en Theo Gevers moesten Adri en Jan echter 35 seconden toegeven. Met een derde plaats voor WC de Windmolens en een vierde voor WV Willebrord Wil Vooruit was het Brabantse succes compleet. De wedstrijd in de B-categorie werd een prooi voor Westland Wil Vooruit uit Naaldwijk met onder meer Gerrit Solleveld en René Koppert.
Anne en Els
Voor de dames werd in Dronten een zogenaamde erewedstrijd georganiseerd. Winnares werd Anne Riemersma voor Els van Leeuwen en Wil Buitelaar. In het verslag wordt geschreven over een sprankelende finale met veel geklets. Sprankelend was het zeer zeker, maar in de laatste kilometer kreeg het praten de overhand. De twee koploopsters zwegen, maar toen de latere winnares bij ze aanhaakte werd direct een gesprek aangeknoopt. Toen het op sprinten aankwam, zette Riemersma zich duidelijk zichtbaar af op Els van Leeuwen en won met lengten voorsprong.
“Een rotstreek”, brieste Van Leeuwen even later. “Ze gilde ik wil winnen, en zette zich op mij af. Ik kreeg een zet en riep nog: ik wil ook winnen." Riemersma erkende inderdaad gevraagd te hebben te mogen winnen, maar ontkende vals te hebben gespeeld. Van Leeuwen diende een protest in, maar dat werd afgewezen. Van Leeuwen werd als tweede geklasseerd, Wil Buitelaar als derde en wereldkampioene Petra de Bruin kwam niet verder dan de vierde plaats. 
Tot volgende week!
Jan Houterman
Door Fred van Slogteren, 29 september 2014 10:00

Fietsreizen

Leuk al die oude stukjes en successen. Mooie blog heb je.

Geplaatst door Leo, 30 september 2014 10:08:38

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web