Uit de beeldentuin van Jac …

Op 15 april 2011 kleurde de Zeeuwse provinciehoofdstad Middelburg weer even roze. Men herdacht toen feestelijk dat de gemeente het jaar daarvoor aankomstplaats was van de derde etappe van de Giro d’Italia. Tijdens die gebeurtenis werd een fraaie gedenktegel in het wegdek voor hotel Aan de Dam gelegd. Een streep van hardsteen tussen de klinkers verwijst bovendien naar de finishlijn die daar toen getrokken was. De Belg Wouter Weylandt passeerde die als eerste en werd winnaar van een … 
… door de harde wind en vele valpartijen nogal chaotisch verlopen etappe. 
De inauguratie van de steen vond plaats in aanwezigheid van een kleine Italiaanse delegatie, waaronder parcours-directeur Mauro Vegni. Op statige herenfietsen gezeten werd de aankomst nog eens overgedaan. Toen besefte nog niemand dat het verhaal een triest einde zou kennen. Want kort daarop, eveneens tijdens de derde etappe van de Giro in 2011, kwam Wouter Weylandt op tragische wijze om het leven toen hij in de afdaling van de Passo del Bocco met zijn pedaal een laag muurtje raakte, gelanceerd werd en overleed als gevolg van een schedelbreuk. Daarom ligt er nu in Middelburg een nieuwe gedenkplaat die beide gebeurtenissen memoreert en die Wouter Weylandt herdenkt. Hij zou vandaag dertig jaar geworden zijn. (Foto: © Teus Korporaal)
Tot over veertien dagen!
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 27 september 2014 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web