Pino Cerami (1922-2014)

Een renner met een bijzonder verhaal is vandaag overleden. Giuseppe Cerami werd op 28 april 1922 in de plaats Misterbianco op Sicilië geboren. Net als zoveel generatiegenoten was het armoe troef bij de familie dat in 1927 het besluit nam om naar België te emigreren, waar vader Cerami in de mijnen van de Borinage kon werken. In 1956 werd Giuseppe tot Belg genaturaliseerd en iedereen kende hem toen al als Pino de coureur. Een profrenner zoals er in die tijd zoveel waren in België. Zijn erelijst was bescheiden van omvang en hij verdiende zijn brood voornamelijk met het helpen van alle renners die hem daarvoor wilden betalen. 
Zijn grootste overwinning was in 1957 de Ronde van België en dat vond iedereen toen verrassend, hoewel hij vier jaar eerder al eens tweede was geworden in de Ronde van Lombardije. Maar de echte verrassing moest nog komen, of beter gezegd verrassingen. In 1960 won Pino namelijk Parijs-Roubaix en twee weken later de Waalse Pijl om te bewijzen dat zijn zege in de Hel van het Noorden geen toeval was geweest. 
Wat de reden is, waarom hij nooit ... 
... eerder dergelijke prestaties had geleverd, begreep hij zelf waarschijnlijk ook niet, maar dat het geen toevaltreffer was met een hoop mazzel, bewees hij een jaar later toen hij de Brabantse Pijl en Parijs-Brussel aan zijn palmares toevoegde. Plus nog de semi-klassieker Antwerpen-Ougrée, de koers die hij een jaar later nog eens wist te winnen. In 1963, zijn laatste jaar als actief renner won hij op 41-jarige leeftijd nog een Touretappe. 
In 1960 schoot zijn marktwaarde na het winnen van Parijs-Roubaix omhoog, maar hij was toen al 38 jaar. Hij heeft dus niet lang van hoge startgelden mogen genieten. Naar ik heb begrepen is hij daarna in zaken gegaan en schijnt goed geboerd te hebben. 
Dat hij door de Belgen wel degelijk erkend is als een groot kampioen, bewijst de aan hem opgedragen koers Grand Prix Pino Cerami met veel grote namen op de erelijst. De koers staat sinds 1964 op de UCI-kalender en onder meer Eddy Merckx, Bernard Hinault, maar ook onze landgenoten Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk hebben deze koers ooit gewonnen. Beide Nederlanders zelfs twee maal.
Pino Cerami is 92 jaar geworden en heeft dus heel wat jaren van zijn eigen koers kunnen genieten. (Foto: archief dewielersite.net)
Door Fred van Slogteren, 20 september 2014 16:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web