Uit het museum van Hans

© Hans Middelveld

Ik denk dat de zetter geen groter letterkorps in voorraad had, anders had hij die gebruikt om het achtervolgingsduel Coppi tegen Schulte aan te kondigen. Dat was op 30 augustus 1949 een dag voor de toenmalige Koninginnedag, en het stadion zat mudjevol. Het waren de revanches van de wereldkampioenschappen van dat jaar en de indruk wordt gewekt dat de finale achtervolging beroepsrenners ook tussen de Italiaan en de Nederlander was gegaan. Maar dat was niet zo. Coppi was in Kopenhagen wel wereldkampioen geworden, maar de andere finalist was daar de Luxemburger Lucien Gillen. Schulte heeft helemaal niet ...

... aan dat achtervolgingstoernooi deelgenomen, maar hij was wel in Denemarken, want in de wegwedstrijd werd hij vijfde. In die wegkoers had hij zich zodanig gedrogeerd dat hij bijna dood toch nog als vijfde over de finish kwam. Met veel melk werd het gif in zijn lichaam geneutraliseerd en om geheel te herstellen ging hij direct naar huis en met vakantie. Hij liet het achtervolgingstoernooi waarin hij zijn wereldtitel van 1948 moest verdedigen dus aan zich voorbij gaan. Hersteld maar slecht voorbereid trad hij de revanches van het WK tegemoet. Hij maakte met Coppi de afspraak dat als die zou winnen hij dat met respect zou doen, want grote renners plegen elkaar niet te vernederen. Maar Schulte vloog en Coppi had geen schijn van kans.
Voor meer namen was er op het affiche geen plaats, maar er waren wel degelijk andere namen. Bij de sprinters won Arie van Vliet voor Jan Derksen en Reg Harris en bij de stayers was Jan Pronk de sterkste voor Kees Bakker en de Italiaan Elio Frosio.

Namens Hans Middelveld, tot volgende week!

Door Fred van Slogteren, 24 december 2006 9:00

Koninginnedag 1949

Kleinigheidje: in 1949 werd Koninginnedag voor het eerst gevierd op 30 april. Zie:

http://members.chello.nl/m.klein5/koninginnedag%201949%20-%20vervolg%202.htm

voor een officieel dokument waaruit dit blijkt.

Geplaatst door Maurice, 24 december 2006 13:58:50

koninginnedag

Dag Maurice,

Je hebt helemaal gelijk, hoewel oudere mensen in die tijd 31 augustus nog heel lang koninginnedag noemden.

Groet!

Fred

Geplaatst door Fred, 24 december 2006 15:17:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web