De Kus!

Op zaterdag wordt deze rubriek altijd afgewisseld met de Beeldentuin van Jac Zwart. Dat betekent dat in de volgende van de Kus bekend is wie de nieuwe wereldkampioen is. Volgens de Special die Wielerrevue deze week heeft uitgebracht zijn de vijf grootste favorieten Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Joaquim Rodriguez, Philippe Gilbert en Fabian Cancellara. Als outsiders worden Peter Sagan, Rigoberto Uran, John Degenkolb, Sylvain Chavanel, Simon Gerrans, Alexander Kristoff en de regerend wereldkampioen Rui Costa genoemd. Volgens het blad maken de... 
... Nederlanders geen kans. 
Ik hou niet van prognoses, ze zijn zinloos. Tussen 1965 en 1977, dertien jaar dus, werd ieder jaar voorspeld dat Eddy Merckx wereldkampioen zou worden. De Belgen wisten dat zeker en vast. Het is de grootste renner aller tijden maar drie keer gelukt. 
Wie heeft destijds voorspeld dat Hans Knecht, Heinrich Müller, Benoni Beheyt, Harm Ottenbros, Maurizio Fondriest, Laurent Brochard, Oscar Camenzind, Romans Vainsteins, Igor Astarloa en Oscar Freire wereldkampioen zouden worden. Niemand toch? Voor jullie reageren, bij Oscar Freire bedoel ik alleen het jaar 1999. Toen had nog niemand van Oscarito gehoord, want hij was op het laatste moment aan de selectie toegevoegd omdat er een renner plotseling ziek was geworden en vier andere Spaanse renners niet snel op konden draven. 
Daarom beste vrienden heb je niks aan voorspellingen. Het is voor een redactie hooguit nuttig om weer twee bladzijden te vullen in een Special, geheel gewijd aan het komende WK. 
Ik hoop eigenlijk weer op zo’n outsider, iemand die niemand heeft getipt. Dat maakt zo’n WK leuk en ik hoop zo op een leuke koers. Zoals vorig jaar toen het aloude spreekwoord over de twee honden (Valverde en Rodriguez) die om een been vochten, terwijl die Portugese teckel met de prozaïsche naam Rui Alberto Faria Da Costa (foto) met die lekkere kluif wegliep. 
Met alle respect voor de huidige wereldkampioen, wat hij kan moet Tom Dumoulin toch ook kunnen? Negenentwintig jaar na Joop Zoetemelk. En zeg eens eerlijk, wie had Jopie destijds getipt? Niemand toch? (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 20 september 2014 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web