Uit de beeldentuin van Jac …

In Azagra, in de Spaanse provincie Navarra, bevindt zich een monument voor vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain (‘Big Mig’). Het staat op een kleine parkeerplaats op de hoek van de Avenida de la Paz en de Calle de Miguel Indurain. De vijfvoudige Spaanse Tourwinnaar staat afgebeeld in de houding van de tijdrijder, een pose die goed is gekozen aangezien hij in de Tour meestal het verschil maakte door zijn capaciteiten in die discipline. 
De figuur van de renner is gemonteerd op een metalen constructie waarin de contouren van Frankrijk, in de vorm van de hexagoon, is te herkennen. 
Volgens de plaquette aan het monument waardeert ... 
... men ‘de zwijger uit Navarra’ echter niet alleen voor zijn sportieve prestaties maar ook voor zijn deugden op het menselijke vlak. Zo is hij na zijn actieve periode als coureur lid geworden van het Spaanse Olympische Comité. Hij maakt tevens deel uit van de Professional Cycling Council van de UCI en is president van de Miguel Indurain Foundation, die tot doel heeft om sport in de regio Navarra te stimuleren en jeugdig talent op te sporen en te ondersteunen.
Tot over veertien dagen,
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 13 september 2014 8:00

Wielerbeelden

Al jaren probeer ik er achter te komen waar het beeld 'Il campione' staat, dat Ezio Roscitano in 1929 heeft gemaakt van baankampioen Piet Moeskops. Het is 2x levensgroot (en Moeskops was al geen kleintje). Wie helpt me verder?

Geplaatst door Joost van Waert, 13 september 2014 18:17:10

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web