Uit de beeldentuin van Jac …

Langs de Avenida de Santiago, bij het kruispunt met de Avenida de Don Juan de Borbón, ligt de ‘Jardin Ciclista Antonio Sánchez Belando’ met een gedenksteen voor deze vrij onbekende coureur uit Murcia, de woonplaats van Alejandro Valverde, op dit moment drager van de leiderstrui in de Ronde van Spanje. 
De erelijst van Antonio Sanchez is vrij beperkt, met als hoogtepunt zijn zege in de veertiende etappe in de Vuelta van 1950. Het was een tijdrit en hij ... 
... won die voor Emilio Rodriguez, die de Vuelta dat jaar zou winnen. Er waren slechts 53 deelnemers, uitsluitend Spanjaarden, die niet in ploegen maar individueel reden. Man tegen man zogezegd. De favorieten waren behalve Rodriguez, Bernardo Ruiz en Antonio Gelabert, mannen die in die tijd ook in de Tour de France tot de favorieten behoorden. 
Die tijdrit ging van Castellon naar Valencia over 65 kilometer en de zege van de Murciaan Antonio Sanchez was verrassend, zoals geschreven staat op de Franse site Miroir du Cyclisme. Een jaar ervoor was Antonio derde in de eindklassering van de Volta a la Communitat Valenciana, een lokale koers die in 1929 voor het eerst werd gehouden en tussentijds diverse keren van naam is veranderd. Sinds 1984 kreeg de wedstrijd van de UCI de classificatie 2.1, maar kwam na 2008, toen de winst naar Rubén Plaza ging, niet meer op de kalender voor.
Waarom er voor Antonio Sanchez Belando een gedenksteen is geplaatst is niet duidelijk, want er zijn vast wel meer renners uit Murcia met een langere erelijst. Het ligt daarom in de verwachting dat er voor Valverde iets zal worden geplaatst ter grootte van minimaal het monument op de Amsterdamse Dam. Moet hij wel nog even deze Vuelta winnen.
Tot over veertien dagen,
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 30 augustus 2014 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web