Van de boekenplank van Wim …

TACX MALLORCA WIELERTEAM

door Jan Zomer
Twee weken geleden schreef ik op deze plaats over een klein en dun boekje met verhalen van Hennie Marinus, opgetekend door de Amsterdamse oud-renner zelf en geredigeerd door Jan Zomer. Het is destijds uitgegeven door Tacx b.v., de bekende fabrikant van fietstrainers, bidons en nog veel meer voor de wielrenner, de triatleet en de fietstoerist. 
Het werd mij toegestuurd door Jan Zomer, evenals dit boekje dat ook in een beperkte oplage door Tacx is uitgegeven. Een vriendenboek voor ... 
... de vrienden van Tacx, of een liber amicorum zoals dat in literaire kringen wordt genoemd. 
Zomer heeft met dit boekje geen pretenties gehad, maar wilde uitsluitend vastleggen hoe hecht en vriendschappelijk die Tacx-ploeg al die jaren (1992-2012) met elkaar op Mallorca heeft opgetrokken. Onder het motto: Alles is eindig. De herinnering blijft. 
Het boekje bestaat uit portretjes van de dertig personen (meestal oud-wielrenners) die kortere of langere tijd deel hebben uitgemaakt van de Tacx-ploeg. Leuk als herinnering voor de geportretteerden. Minder voor buitenstaanders, zoals ik, want het heeft een hoog ‘wat-was-het-leuk-hè-gehalte’, waar iemand die er niet bij was weinig aan heeft. 
De reden waarom ik hier toch aandacht aan besteed en er deze overpeinzing bij schrijf is dat er ook een pagina is gewijd aan Maarten Breure, vorige week overleden en eergisteren gecremeerd. Een groot aantal van de in dit boekje beschreven personen zal er bij zijn geweest om Rooie Breure de laatste eer te bewijzen. 
In het stukje proza dat bij de foto staat heeft hij Jan Zomer in de houdgreep, wat aan diens gezicht te oordelen behoorlijk pijn doet. In de tekst gaat het alleen maar over de humor van Maarten en zijn levenslust. 
Hoe triest is het dan dat deze eens zo vrolijke man in zijn laatste levensjaren ten prooi is gevallen aan diepe depressies. Een ziekte waar geen kruid tegen gewassen is en waar steeds meer mensen aan blijken te lijden. 
Door Fred van Slogteren, 28 augustus 2014 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web