Uit de wasserette van Henk …

 
De renner die zeven jaar lang in dit truitje heeft gereden was Eddy Schurer uit Bakkeveen. Natuurlijk niet al die jaren in hetzelfde truitje, want na een val kan het meestal de vuilnisbak in, terwijl ook de layout in de loop der tijd wel eens is veranderd. Maar jullie begrijpen wat ik bedoel.
Schurer was een van de steunpilaren in de ploeg van Cees Priem. Altijd bezig voor de mannen die de overwinningen moesten behalen, want zelf was de boomlange Fries geen winnaarstype. Wel een harde werker.
Toch heeft hij wel het een en ander gewonnen, zoals etappes in ... 
... de Ronde van Nederland en die van Luxemburg en een keer in de Vierdaagse van Duinkerke. Dat was in 1993. Daarna heeft hij nog een jaar voor Peter Post gereden in een ploeg die Histor-Novémail heette. 
Na Raleigh en Panasonic was de grote Post wat sponsors betreft wat in de versukkeling geraakt. Het was economisch geen al te beste tijd toen het laatste jaar van Panasonic er op zat. Voor een veel lager budget dan hij gewend was, ging hij toen noodgedwongen in zee met de Nederlands/Belgische verfindustrie Sigma, in de eigen landen bekend van het merk Histor. 
Ze wilden ook de Franse markt veroveren met hetzelfde product maar met de naam Novémail. De ploeg reed op een Franse licentie en Post moest niet alleen zes Fransen in de ploeg opnemen, maar ook nog eens accepteren dat hij in naam niet eens ploegleider was. Volgens de reglementen moest dat iemand zijn uit het land waar de ploeglicentie is afgegeven en dus werd een stroman als directeur sportif ingeschreven met de naam Philippe Crépel, een oud-renner die na zijn carrière enkele jaren ploegleider was geweest. 
De ploeg had ook een logistiek probleem. In alle landen werd gereden in truien waarop Histor stond, terwijl in Frankrijk de opdruk Novémail op de truien stond. Hoe Post dat in Parijs-Brussel heeft opgelost is niet bekend. Wel dat de samenwerking van de Amstelveense ploegbaas met de Belgen en de Fransen en slechts een enkele Nederlander op een debacle uitliep, want Post kon op geen enkele wijze zijn stempel op de ploeg drukken. Na twee jaar was het dan ook einde oefening, terwijl Eddy Schurer al een jaar eerder met de wielersport was gestopt.
Tot volgende week!
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 27 augustus 2014 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web